back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ένα γλυπτό για την Αρλέτα στα Εξάρχεια

Διαβάστε επίσης

Ένα μικρό γλυπτό που τιμά τη μνήμη της Αρλέτας, τοποθετήθηκε στο παρκάκι απέναντι από το πατρικό σπίτι της ερμηνεύτριας, στη συμβολή των οδών Ιουστινιανού και Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια, με πρωτοβουλία φίλων της.

Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού, που ονομάζεται «Πηγή» και φιλοτέχνησε ο Κυριάκος Ρόκος, έγιναν την περασμένη Κυριακή (21 Ιουνίου) παρουσία φίλων, συναδέλφων και γειτόνων της Αρλέτας. Καλλιτέχνες όπως ο Χρήστος Θηβαίος, ο Λάκης Παπαδόπουλος και ο Γιώργης Χριστοδούλου τραγούδησαν κάποια από τα τραγούδια της.

Το γλυπτό στήθηκε με πρωτοβουλία του γλύπτη Κυριάκου Ρόκου, της στενής φίλης της Αρλέτας, Άννας Σταματοπούλου η οποία ανέλαβε και τα έξοδα για το μνημείο, καθώς και του ερμηνευτή Γιώργη Χριστοδούλου.

Γλυπτό «Πηγή» – Κυριάκος Ρόκος | Φώτο: Δημήτρης Σκαλκώτος

Ο τραγουδιστής Γιώργης Χριστοδούλου μίλησε για την πρωτοβουλία στη Νάνσυ Αγγελοπούλου:

«Η ιδέα ξεκίνησε από την ίδια την Αρλέτα η οποία ζήτησε από τον συμφοιτητή και φίλο της, γλύπτη Κυριάκο Ρόκο να της φτιάξει μια μικρή βρυσούλα για το μπαλκόνι της. Ο Κυριάκος το καθυστερούσε και όταν η Αρλέτα έφυγε από τη ζωή συνειδοτοποίησε ότι δεν πρόλαβε να της χαρίσει το γλυπτό.

Τότε, γεννήθηκε η ιδέα να ζητήσουμε από τον Δήμο Αθηναίων να μας παραχωρήσει έναν μικρό χώρο κοντά στο σπίτι της. Αυτό που θα δείτε αν βρεθείτε απέναντι από το σπίτι της Αρλέτας, στο σταυροδρόμι Ιουστινιανού με Καλλιδρομίου, είναι ένα γλυπτό που αναπαριστά ένα βράχο που “σκάει” και εμφανίζονται διακριτικά κάποιες μορφές που παραπέμπουν στα δικά της σχέδια. Η επιγραφή στο βάθρο που στηρίζει το γλυπτό γράφει “Πατρίδα μου τα Εξάρχεια”, είναι μια φράση που επαναλάμβανε η Αρλέτα στις συνεντεύξεις της ειδικά τα τελευταιά χρόνια. Από κάτω είναι σκαλισμένη η υπογραφή της.

Επίσης, στην πολυκατοικία της, στην οδό Δεληγιάννη 3, ακριβώς απέναντι από το γλυπτό τοποθετήσαμε και μία πλάκα μαρμάρινη που γράφει “Σε αυτό το σπίτι έζησε η Αρλέτα και ο λογοτέχνης Γιώργος Ιωάννου”».

Η Αρλέτα

Έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου 2017, σε ηλικία 72 ετών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα τη δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας στο λεγόμενο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως οι Γιάννης Σπανός, Νότης Μαυρουδής, Νίκος Χουλιαράς, Γιώργος Κοντογιώργος.

Στη συνέχεια πραγματοποίησε έναν δίσκο με διασκευές τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι για το θέατρο. Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 προλαβαίνει τις ηχογραφήσεις της συνεργασίες της με τον Μίκη Θεοδωράκη για το Romancero Gitano, το οποίο τελικά ηχογραφεί μετά την μεταπολίτευση, το 1978. Πρωτοτραγούδησε στη μπουάτ «Κιβωτός» του Μίνου Αργυράκη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα