back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος στον Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επόμενων μηνών μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Κώστα Ράπτη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος.

Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Και Αλλαγές Στην καθημερινότητά μας

“Ο κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης είναι ουσιαστικά το θεσμικό υπόβαθρο όλων αυτών των πραγμάτων που βλέπει ο πολίτης τον τελευταίο χρόνο, το τελευταίο διάστημα. Πέρα από το ότι θεσμοθετεί τον προσωπικό αριθμό, τον Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη, μέσω του οποίου θα μπορεί ο πολίτης να κάνει χρήση όλων των ψηφιακών υπηρεσιών του δημοσίου, και μια σειρά άλλων διατάξεων. Θα αντικατασταθούν όλοι οι μοναδικοί αριθμοί οι οποίοι χαρακτηρίζουν τον πολίτη με έναν αριθμό προκειμένου να ξέρει έναν αριθμό ο πολίτης και με αυτόν να μπορεί να κάνει χρήση όλων των ψηφιακών υπηρεσιών” ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος.

Ψηφιακές υπογραφές, ψηφιακές σφραγίδες, ψηφιακά έγγραφα.

“Πλέον ο πολίτης θα μπορεί να κάνει αιτήσεις διαδικτυακά, να παίρνει έγγραφα από το διαδίκτυο, τα οποία θα έχουν ειδικούς κωδικά αριθμούς και άρα θα έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου και δεν θα χρειάζεται να πάει να κάνει γνήσιο υπογραφής” επισήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο πολίτης δεν θα χρειάζεται να πάει στο γκισέ θα μπορεί να κάνει τη δουλειά του κανονικά από το ίντερνετ μέσω της προσωπικής θυρίδας που θα έχει ή που θα στέλνει στη θυρίδα του δημόσιου φορέα και θα ψηφιοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες.

Αυτά όλα για να υλοποιηθούν χρειάζονται προφανώς και το απαραίτητο νομοθετικό περίβλημα. Αυτό δημιουργούμε πλέον με τον Κώδικα Ψηφιακής Δικαυβέρνησης και εκτός αυτού έχει και πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας όπως είναι τα ανοιχτά δεδομένα, η πολιτική μας για το cloud για το σύννεφο προκειμένου να φέρουμε και επενδύσεις σε αυτό τον χώρο.

Είναι ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό κείμενο το οποίο κωδικοποιεί και εκσυγχρονίζει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις που υπήρχαν την τελευταία 15ετία σε διάφορα νομοθετικά κείμενα”.

To Μητρώο Διαδικασιών του Δημοσίου

“Οι διοικητικές διαδικασίες του Δημοσίου είναι χιλιάδες. Το Μητρώο Διαδικασιών είναι μια προσπάθεια να τυποποιηθούν όλες οι διαδικασίες διότι η γραφειοκρατία έχει το εξής χαρακτηριστικό: ακόμη και αν έχεις ένα καλό νομοθετικό πλαίσιο πολλές φορές οι διαδικασίες από τις διάφορες υπηρεσίες διεκπεραιώνονται με διαφορετικό τρόπο, για διάφορους λόγους. Μία ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα μητρώο, αν θέλετε μία ΔΙΑΥΓΕΙΑ διαδικασιών , όπου θα τυποποιηθούν όλες οι διοικητικές διαδκασίες και θα ξέρει τόσο ο δημόσιος υπάλληλος που τελεί τις διαδικασίες, όσο και ο πολίτης που πρέπει να τις διεκπεραιώσει, ποιά είναι τα έγγραφα που χρειάζονται, ποια είναι τα βήματα που χρειάζονται για να διεκπεραιωθεί η διαδικασία και να γίνει η δουλειά του”.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα