back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ηχηρό μήνυμα Μπορέλ από Έβρο: Τα ελληνικά συμφέροντα είναι ευρωπαϊκά συμφέροντα

Διαβάστε επίσης

«Ηχηρό» μήνυμα έναντι της Τουρκίας απέστειλε από τις Καστανιές Έβρου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζόζεπ Μπορέλ τονίζοντας ότι ««Τα ελληνικά συμφέροντα είναι ευρωπαϊκά συμφέροντα. Οι ελληνικές ανησυχίες ταυτίζονται με τις ανησυχίες της Ε.Ε. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι πολύ ισχυρή».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας που συνόδευε τον κ Μπορέλ κάλεσε την Άγκυρα «να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και να αποστεί από την άσκηση της διπλωματίας των κανονιοφόρων»

Η επίσκεψη των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της κοινής επίσκεψης που είχαν κάνει στις 3 Μαρτίου στις Καστανιές, μετά τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τότε όλες οι πλευρές είχαν επισημάνει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ε.Ε., η προστασία των συνόρων της Ελλάδας σημαίνει προστασία των συνόρων της Ε.Ε. γι αυτό είναι αναγκαία η ευρωπαϊκή βοήθεια και αλληλεγγύη προς τη χώρα μας και είχαν γίνει και σχετικές ανακοινώσεις.

Οι συζητήσεις που έχουν σήμερα ο κ. Δένδιας με τον κ. Μπορέλ αλλωστε επικεντρώνονται στις ευρωτουρκικές σχέσεις, με έμφαση στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα εις βάρος της Ε.Ε, συμπεριλαμβανομένων της παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος ενόψει και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 15/07 που θα έχει στο επίκεντρο του την Τουρκία και ενδεχόμενο νέο γύρο κυρώσεων έναντι της Άγκυρας.

Ο κ. Μπορέλ άλλωστε θα έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ αυριο θα μεταβεί στην Κύπρο.

Ταραχοποιός της περιοχής η Τουρκία

Στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης με τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ε.Ε ο κ Δένδιας τόνισε ότι «η Τουρκία «έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της» είπε ο υπουργός και εξήγησε πως η γειτονική χώρα παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και του ευρωπαϊκού μας εταίρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως η Τουρκία, βασιζόμενη σε ένα παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε μαζί με τη διοίκηση της Τρίπολης, «αποσκοπεί στο να αποστερήσει την Ευρώπη από τις θαλάσσιες ζώνες της, σφετεριζόμενη περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος. Αγνοεί κατάφωρα τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρώπης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας».

«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο αλλά όχι υπό καθεστώς απειλών»

Αντιθέτως, όπως επισήμανε, η Ελλάδα έχει επιδείξει έμπρακτα τη βούλησή της και την ικανότητά της να επιλύει μακροχρόνιες διαφορές με τους γείτονές της, με βάση το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας, «προϋποθέσεις sine qua non για κάθε μέλος της ΕΕ, αλλά και για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή».

«Είμαστε πάντα ανοικτοί στον διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας» επανέλαβε ο ΥΠΕΞ.

Όπως συμπλήρωσε, η Ελλάδα έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή της να συζητήσει καλή τη πίστει το ζήτημα αυτό με την Τουρκία και παραμένει έτοιμη να το κάνει, όμως, αυστηρά εντός πλαισίου του διεθνούς δικαίου και τους δικαίου της θάλασσας.

Κάτι τέτοιο μπορεί να εξεταστεί μόνον αν η Άγκυρα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ για αποκλιμάκωση των εντάσεων, αποχή από μονομερείς ενέργειες και επιστροφή στη νομιμότητα, ξεκαθάρισε.

Σε κάθε περίπτωση, «η μεταμφίεση, σήμερα, των κανονιοφόρων του 19ου και 20ου αιώνα σε κόκκινα και άσπρα γεωτρητικά πλοία, δεν μπορεί να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα» τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας πως οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ αναφορικά με την Τουρκία ήταν οι πλέον εύστοχες και επίκαιρες.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από την Άγκυρα να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και να αποστεί από την άσκηση της διπλωματίας των κανονιοφόρων, όπως εκδηλώθηκε με το πρόσφατο περιστατικό όπου τουρκικές φρεγάτες δεν δίστασαν να βάλουν στο σκόπευτρο πλοίο του Γαλλικού Ναυτικού που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα