back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες – Μπορέλ: Θα προστατεύσουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα

Διαβάστε επίσης

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος τόνισε από την πλευρά του ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε παράλληλα ότι «εμείς αναζητούμε πάντα μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως την Τουρκία», διαμήνυσε ωστόσο ότι «η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου».

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ενώ τονίστηκε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυλάσσονται με μεγάλη αποφασιστικότητα και ότι η στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα θα είναι διαρκής όπως εκδηλώθηκε -με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο- και τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο.

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στις Καστανιές, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι είναι καθήκον του να επισκέπτεται την Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας, ενώ αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Έβρο, στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και τις εξαγγελίες της Τουρκίας για διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ότι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά δύο κρατών- μελών της ΕΕ, επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές ότι δεν αποτελούν απλώς διμερή ζητήματα, αλλά υπόθεση που επιβαρύνει το σύνολο των ευρωτουρκικών σχέσεων και πλήττει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης.

Στην συνομιλία που είχαν κατά την έναρξη της συνάντησης , ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στην προστασία και διασφάλιση των συνόρων μας» και εξέφρασε την εκτίμησή του «προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που έχουμε λάβει στο πλαίσιο αυτού του περίπλοκου εγχειρήματος».

«Συνδράμαμε, στηρίξαμε την Ελλάδα στη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Γνωρίζω ότι γίνονται πολλές υπερπτήσεις, κάποιες έγιναν ακόμη και σήμερα στα νησιά αλλά ακόμη και στην ηπειρωτική χώρα, ότι είχαμε το έντονο πρόβλημα με τις γεωτρήσεις που θίγουν την κυριαρχία σας και ήθελα να έρθω αυτοπροσώπως -θα ερχόμουν ούτως ή άλλως, αλλά μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για περισσότερους λόγους- για να εκφράσω αυτή τη δέσμευση και τη στήριξη», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπορέλ.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι ίσως το κράτος μέλος (της ΕΕ) που έχει το μεγαλύτερο συμφέρον από οποιοδήποτε άλλο να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, και θεωρώ- πρόσθεσε- ότι πρέπει να συνεργαστούμε, για να επιτύχουμε τον σκοπό αυτό και να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα, όπως θα τη χαρακτηρίζαμε σήμερα, δηλαδή να επιστρέψουμε στην παλιά κανονικότητα».

«Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι με μεγάλη χαρά θα συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που έχω αναλάβει είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και λέγοντας Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικά πρωτίστως εννοώ την Ελλάδα και την Κύπρο», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπες με μία κατάσταση στην οποία παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση και προσβλέπω πάντα στη δική σας συνεισφορά αναφορικά με την επίλυση μιας, αντικειμενικά, πολύπλοκης κατάστασης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στις 10 αύριο το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαίκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα