back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο πλευρό του Μπάιντεν ο Ομπάμα

Διαβάστε επίσης

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε χθες την πρώτη του εμφάνιση της προεκλογικής περιόδου στο πλευρό του Τζο Μπάιντεν μετά τον Απρίλιο που ανακοίνωσε ότι θα τον στηρίξει για πρόεδρο και συνέβαλε στη συγκέντρωση πάνω από 11 εκατομμυρίων δολαρίων για τον άλλοτε αντιπρόεδρό του, ενώ κάλεσε τους υποστηρικτές του να ανταποκριθούν “στην επείγουσα” περίσταση.

“Εκτιμώ το ότι είστε όλοι διαθέσιμοι. Αλλά, φίλε, τα πράγματα είναι σοβαρά. Ό,τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετό”, είπε ο πρώην πρόεδρος.

Ο ηλεκτρονικός έρανος συγκέντρωσε 7,6 εκατομμύρια δολάρια από 175.000 δωρητές από την βάση του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Μπάιντεν θα είναι ο Δημοκρατικός αντίπαλος του προέδρου Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο χθεσινός έρανος δείχνει την δύναμη που διαθέτει ακόμη ο Ομπάμα, ο οποίος παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στην βάση των Δημοκρατικών και ο οποίος υπολογίζεται ως μια κεντρική προσωπικότητα της προεκλογικής εκστρατείας.

Επίσης υπογραμμίζει τις δραματικές αλλαγές που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού στις παραδοσιακές μεθόδους προεκλογικής εκστρατείας καθώς οι δύο πολιτικοί εμφανίζονταν σε διαφορετικά πλάνα σε μια οθόνη, αμφότεροι από το σαλόνι του σπιτιού τους, ενώ οι υποστηρικτές του κόμματος έκαναν τις δωρεές τους σε ζωντανή μετάδοση.

Στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν αυτή τη χρονιά, τα μικρά ποσά που συγκέντρωνε σε δωρεές, σε σχέση με κάποιους από τους Δημοκρατικούς συνυποψηφίους του, προκαλούσαν προβληματισμό στο επιτελείο του.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, αυξάνονται οι δωρεές ταυτόχρονα με το ποσοστό αποδοχής του στις δημοσκοπήσεις στον απόηχο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ που έχει προκαλέσει αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στη χώρα.

Ο Τραμπ, ωστόσο, ο οποίος είναι για δεύτερη φορά υποψήφιος μετά το 2017, εξακολουθεί να έχει περισσότερα χρήματα για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας.

Το επιτελείο της εκστρατείας του επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι συγκέντρωσε περισσότερα από δέκα εκατομμύρια δολάρια το περασμένο σαββατοκύριακο όταν ο πρόεδρος εμφανίστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση, στην Οκλαχόμα, για πρώτη φορά μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Ο Ομπάμα, ο οποίος έχει λίγες φορές καταφερθεί εναντίον του Τραμπ από τότε που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, το 2017, επέρριψε χθες αρκετές φορές ευθύνες στον προκάτοχό του στην προεδρία λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι “εκμεταλλεύεται” την πόλωση μεταξύ των Αμερικανών και αποκαλώντας “κακοπροαίρετο” τον τρόπο διακυβέρνησής του.

Επέκρινε τον Τραμπ επειδή αγνόησε τις συστάσεις των ειδικών της δημόσιας υγείας για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και επειδή υποθάλπει αυταρχικές κυβερνήσεις με το να επιτίθεται στον Τύπο και να απειλεί με χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των αντιρατσιστών διαδηλωτών.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στην εξωτερική πολιτική τόσο ως γερουσιαστής όσο και ως αντιπρόεδρος της χώρας, είπε ότι την πρώτη ημέρα της προεδρίας του θα σηκώσει το τηλέφωνο και θα μεταφέρει ένα απλό μήνυμα στους συμμάχους της χώρας σε όλο τον κόσμο: “Η Αμερική επέστρεψε”.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα