back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Άνγκελα Μέρκελ: “Mη θεωρείτε δεδομένο ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιθυμούν τον ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη”

Διαβάστε επίσης

“Ο υπόλοιπος κόσμος δεν μπορεί πλέον να θεωρεί δεδομένο ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επιθυμούν τον ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη και οφείλει να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του αναλόγως”, προειδοποιεί η Άνγκελα Μέρκελ. 

“Μεγαλώσαμε με τη βεβαιότητα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να αποτελούν παγκόσμια δύναμη. Εάν αποφασίσουν να απαρνηθούν αυτόν τον ρόλο τους, εμείς οι υπόλοιποι θα πρέπει να εξετάσουμε αυτή την εξέλιξη με μεγάλη προσοχή”, είπε η γερμανίδα καγκελάριος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες -τη γερμανική Süddeutsche Zeitung, τον βρετανικό Guardian, τη γαλλική Le Monde, την ισπανική La Vanguardia, την ιταλική La Stampa and την πολωνική Polityka.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η πρώτη γερμανίδα ηγέτις η οποία μεγάλωσε στην ανατολική πλευρά του σιδηρού παραπετάσματος, έχει πολλές φορές κατά το παρελθόν εκφράσει δημοσίως την εκτίμησή της για την παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ. Κατά την ομιλία της ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου το 2009, μίλησε με ενθουσιασμό για το “απίστευτο δώρο της ελευθερίας” που δόθηκε στους Ανατολικογερμανούς με τo γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου με την στήριξη των ΗΠΑ.

Ακόμη, όμως, και επί προεδρίας Ομπάμα, η κεβέρνηση Μέρκελ δεχόταν κριτική για το χαμηλό ύψος των στρατιωτικών της δαπανών -κριτική η οποία ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα επιβεβαίωσε την πρόθεσή του για απόσυρση 9.500 αμερικανών στρατιωτών από γερμανικές βάσεις. Αναφερόμενη στα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ, η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην κεντρική Ευρώπη αποτελεί συμφέρον και των ΗΠΑ. “Τα αμερικανικά στρατεύματα στη Γερμανία δε συνδράμουν μόνο στην προστασία της Γερμανίας και του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΝΑΤΟ, αλλά ενισχύουν και τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για τις στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε: “Εμείς στη Γερμανία γνωρίζουμε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες. Έχουμε επιτύχει σημαντική αύξησή τους τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση”.

Πάντως, το να “εξετάσουμε την αναδίπλωση των ΗΠΑ από τον παγκόσμιο ηγετικό τους ρόλο με μεγάλη προσοχή” της Μέρκελ απέχει παρασάγγας από την “ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία” που ζητά ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, την ικανότητα της υπεράσπισης της ευρωπαϊκής ηπείρου χωρίς εξάρτηση από τις ΗΠΑ.

“Κοιτάξτε τον κόσμο. Κοιτάξτε την Κίνα ή την Ινδία”, είπε η γερμανίδα καγκαλάριος και συνέχισε: “Συντρέχουν πολύ σοβαροί λόγοι για να παραμείνουμε αφοσιωμένοι σε μια διατλαντική αμυντική κοινότητα και στην κοινή μας πυρηνική ομπρέλα. Η Ευρώπη, όμως, πρέπει οπωσδήποτε να αναλάβει μεγαλύτερο μέρος του βάρους από ό,τι κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα