back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στις κάλπες οι Γάλλοι για τον β’ γύρο δημοτικών εκλογών

Διαβάστε επίσης

Έπειτα από μήνες καραντίνας για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, οι Γάλλοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τον β’ γύρο των δημοτικών εκλογών, η διεξαγωγή του οποίου καθυστέρησε λόγω Covid-19, με τις δημοσκοπήσεις να προμηνύουν ένα άσχημο αποτέλεσμα για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, το κόμμα του οποίου μπορεί να μην καταφέρει να κερδίσει σε καμία μεγάλη πόλη.

Πριν από έναν χρόνο, ο Μακρόν ήλπιζε ότι αυτές οι τοπικές εκλογές θα βοηθούσαν να εδραιωθεί το πολύ νεαρό κόμμα του Η Δημοκρατία Εμπρός (LREM) στις γαλλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, ενόψει της αναμενόμενης προσπάθειας για την επανεκλογή του στις προεδρικές του 2022. Ωστόσο πιο πρόσφατα, συνεργάτες του προέδρου υποβάθμισαν τις προσδοκίες αυτές για τις τοπικές εκλογές.

Στην γαλλική πρωτεύουσα, “πρώτο βραβείο” των σημερινών εκλογών, η σοσιαλίστρια νυν δήμαρχος Αν Ινταλγκό προβλέπεται να καταγράψει άνετη νίκη έπειτα από μια χαοτική προεκλογική εκστρατεία από τον Μακρόν και το κόμμα του LREM.

Στο μεταξύ οι Πράσινοι προβλέπεται να τα πάνε καλά σε πόλεις όπως η Λιόν, η Μασσαλία και η Μπορντό, μερικές φορές σε συμμαχία με την αριστερά, επεκτείνοντας τη δυναμική που κατέγραψαν στις Ευρωεκλογές του 2019. Παράλληλα στο Περπινιάν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν μπορεί να κερδίσει την πρώτη πόλη του με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων.

Η Γαλλία προχώρησε στην διεξαγωγή του α’ γύρου των δημοτικών εκλογών στα μέσα Μαρτίου, λιγότερο από ένα 48ωρο προτού ο πρόεδρος Μακρόν επιβάλλει στη χώρα μια από τις αυστηρότερες καραντίνες στην Ευρώπη για την αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, η οποία κατέστησε υποχρεωτική μια μεγάλη καθυστέρηση της διεξαγωγής του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών.

“Θα είμαστε προσεκτικοί. Μπορούμε να πάρουμε μαζί μας το δικό μας στυλό, να φοράμε μάσκα και να χρησιμοποιήσουμε αντισηπτικό”, δήλωσε ο Κριστιάν Κουρτό, ένας συνταξιούχος στο Παρίσι.

Ο Μακρόν υπόσχεται να “επανεφεύρει” την προεδρία του και θα παρουσιάσει λεπτομερές σχέδιο τον ερχόμενο μήνα για τα δύο τελευταία χρόνια της θητείας του.

Μετά τις εκλογές αυτές αναμένεται ευρέως ότι θα υπάρξει κυβερνητικός ανασχηματισμός, με το μεγαλύτερο ερωτηματικό σε σχέση με αυτόν να αφορά το μέλλον του δημοφιλούς πρωθυπουργού του Μακρόν, του Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος είναι υποψήφιος για την παλιά του θέση, αυτή του δημάρχου της Χάβρης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα