18.8 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

18.8 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Οι προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ – Πανδημία, Ταμείο Ανάκαμψης και Brexit στην κορυφή της ατζέντας

Διαβάστε επίσης

Την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβε η Γερμανία από χθες έως και την 31η Δεκεμβρίου, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και οι οικονομικές της συνέπειες, με πρωταρχικό στόχο την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Άλλοι τομείς στους οποίους αναμένεται να επικεντρωθεί η γερμανική προεδρία είναι η καινοτομία σε συνδυασμό με την αειφόρο ανάπτυξη, η κοινωνική δικαιοσύνη, η ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και των κοινών ευρωπαϊκών αξιών. Μία από τις πολλές προκλήσεις θα είναι η ολοκλήρωση των δύσκολων διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Δύσκολες αναμένονται και οι διαπραγματεύσεις των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για την έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, όπως και του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να μοχλευθούν επιχορηγήσεις και χαμηλότοκα δάνεια για τα κράτη-μέλη, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του Covid-19.

Προσωπικό στοίχημα για την Άνγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτή η προεδρία, έναν περίπου χρόνο πριν από τη λήξη της πολιτικής της καριέρας. Η προσήλωσή της στην επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι σαφής.

Το βράδυ της Τετάρτης, ημέρας ανάληψης της προεδρίας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος της γερμανικής προεδρίας με τη συμμετοχή του γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, στο πλαίσιο της οποίας την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ σε συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν και οι πρέσβεις της Κροατίας, χώρα από την οποία παρέλαβε η Γερμανία την προεδρία, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, των χωρών που μαζί με τη Γερμανία απαρτίζουν την τριάδα Προεδριών για τους επόμενους 18 μήνες.

Ο κ. Ράιχελ αναφέρθηκε στην διπλή κρίση -υγειονομική και οικονομική- με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη, τονίζοντας την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφερόμενος στο Brexit, επεσήμανε ότι ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε οι 27 μπορούν να αντέξουν τις συνέπειες μίας εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Έκανε λόγο για ανάγκη μεταρρύθμισης του συστήματος χορήγησης ασύλου, αναφέρθηκε στην πολιτική για την κλιματική αλλαγή και τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να ενισχύσουν τη συνοχή και την εμπιστοσύνη μεταξύ τους.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης από την πλευρά του επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, επιδεικνύοντας αλληλεγγύη, ενώ τόνισε ότι υπάρχει συναντίληψη ανάμεσα στη γερμανική προεδρία και την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης, επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να φανεί γενναιόδωρη, ενώ ειδική αναφορά έκανε και εκείνος στην πολιτική μετανάστευσης και χορήγησης ασύλου.  Επεσήμανε, επίσης, την τουρκική προκλητικότητα, υπογραμμίζοντας ότι η πρόσφατη εργαλειοποίηση των μεταναστών στα σύνορα δεν αποτέλεσε μέσω εκβίασης της Αθήνας, αλλά των Βρυξελλών.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα