back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνεδρίασε το τουρκικό Συμβούλιο Επικρατείας – Σε 15 ημέρες η απόφαση για την μετατροπή η μη της Αγίας Σοφίας σε τέμενος

Διαβάστε επίσης

Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας ολοκλήρωσε την συνεδρίαση του προκειμένου να αποφασίσει εάν δύναται να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος. Πρόκειται για εισηγητική απόφαση  η οποία θα δημοσιοποιηθεί γραπτά σε 15 ημέρες, σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, η ακρόαση διήρκεσε  μόλις  17 λεπτά. Ο  Σελαμί Καραμάν δικηγόρος του συνδέσμου για Συνεχή Ιδρύματα που Εξυπηρετούν Ιστορικά Είδη και το Περιβάλλον, μια από τις δυο ΜΚΟ που αιτούνται  την μετατροπή της Αγιας Σοφίας σε τέμενος είπε: “Η Αγία Σοφία είναι η προσωπική ιδιοκτησία του Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ.  Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με ημερομηνία 1934, αγνοήθηκε το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Θέλουμε να ακυρωθεί η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών”.

Εν ολίγοις και ενόψει της έκδοσης γραπτής απόφασης, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα, η οποία  έκρινε σύννομη την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο. Ωστόσο, οι δικαστές αν και αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομη η προηγούμενη απόφαση που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, γνωμοδοτούν ότι αρκεί για να αλλάξει ένα μόνο προεδρικό διάταγμα.

Ο Εισαγγελέας του Συμβουλίου της Επικρατείας από την πλευρά του παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα λέγοντας :  «Από εκείνη την ημερομηνία, η απόφαση είναι σύμφωνη με το νόμο. Επί του παρόντος, το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου. Η υπόθεση πρέπει να απορριφθεί».

«Η ακρόαση τελείωσε, θα ανακοινώσουμε την απόφαση αργότερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Γιλμάζ Ακτσίλ, ο οποίος προέδρευσε στο 10ο τμήμα του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας,

Ο τουρκικός Τύπος τονίζει, πάντως, ότι σε περίπτωση θετικής εισήγησης, στις 15 Ιουλίου, κατά την επέτειο τεσσάρων ετών από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη προσευχή.

Ό,τι και να αποφασίσει το δικαστήριο για να μετατραπεί εκ νέου σε τέμενος η Αγία Σοφία,  απαιτείται διοικητική απόφαση που θα λάβει η κυβέρνηση. Με λίγα λόγια το κλειδί βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Μπορεί να εκμεταλλευθεί μια απορριπτική απόφαση λέγοντας είμαστε κράτος δικαίου ή το αντίστροφο.

Η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Παρέμβαση για το θέμα της Αγίας Σοφίας έγινε χθες από τις ΗΠΑ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τόσο με δήλωση του  Μάικ Πομπέο, όσο και με ανάρτηση του αρμόδιου για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβη των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ, τόνισε πως η Αγκυρα οφείλει να σεβαστεί το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και να μην το μετατρέψει σε τζαμί.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα υπονομεύσει την κληρονομιά αυτού του αξιοσημείωτου κτηρίου και της αξεπέραστης ικανότητάς του – τόσο σπάνια στον σύγχρονο κόσμο – να προσφέρει στην ανθρωπότητα μια πολύ απαραίτητη γέφυρα μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων και πολιτισμών. Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Τουρκίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων», επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, σε δήλωση του που δημοσίευσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η απάντηση της Αγκύρας

Από την πλευρά της η Άγκυρα απάντησε λέγοντας πως αποτελεί ιδιοκτησία της χώρας ο Ναός.

«Η Τουρκία φρόντιζε ευλαβικά την ιστορική, πολιτιστική και πνευματική αξία της Αγίας Σοφίας από την κατάκτησή της. Σε αυτήν την περίπτωση, υπενθυμίζουμε και πάλι μια πραγματικότητα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη γη μας. Κάθε είδους κίνηση επίδειξης ισχύος σχετικά με την Αγία Σοφία είναι επίσης ένα ζήτημα που αφορά τις εσωτερικές μας υποθέσεις στο πλαίσιο πάντα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Φυσικά όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ωστόσο, δεν είναι αποδεκτό το να μιλά κανείς για κυριαρχικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας μια γλώσσα προειδοποιήσεων και επιβολής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.
Η προειδοποίηση Βαρθολομαίου

Εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προειδοποίησε στην αρχή της εβδομάδας πως «η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε στην δήλωσή του πως «δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών. Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου».
Τα πολιτικά κίνητρα γύρω από τα «θέλω» του Ερντογάν στην Αγία Σοφία

Όσο για το τι κρύβεται πίσω από το κίνητρο του Ερντογάν να μετατρέψει σε τέμενος την Αγια Σοφία, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολωνίας Κωνσταντίνος Μύρων, σε δηλώσεις του στο KNA, εκτιμά πως είναι μία κίνηση για να ισχυροποιήσει την θέση του στους συντηρητικούς και τους εθνικιστές υποστηρικτές του.

«Σε ένα τόσο συναισθηματικά και από λαϊκισμό φορτισμένο ζήτημα, η πίεση ενδέχεται να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να δοθεί το πράσινο φως στο κίνημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Πρόκειται αμιγώς για πολιτική σε επίπεδο συμβόλων. Η Κωνσταντινούπολη έχει εκατοντάδες τζαμιά. Επομένως δεν υπάρχει ανάγκη. Ο Ερντογάν θέλει όμως να κινητοποιεί το εθνικιστικό και συντηρητικό-ισλαμιστικό ακροατήριό του. Η Τουρκία περνά οικονομική κρίση και στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του ΑΚΡ δεν τα πηγαίνει πλέον πολύ καλά».

Ο πατέρας Μύρων σημείωσε πως τυχόν απόφαση να μετατραπεί σε τέμενος η Αγία Σοφία, θα «επιδεινώσει την σχέση μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ και θα ζημιώσει τον τουρισμό στην Κωνσταντινούπολη». Επεσήμανε δε, πως ένα από τα κίνητρα του Ερντογάν είναι να «θάψει μια και καλή το κοσμικό σύστημα του ιδρυτή της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ και να στηρίξει την περαιτέρω επαναϊσλαμοποίηση».

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα