back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Covid-19: Στρατηγός δηλώνει πως δεν είναι «πεισμένος» ότι η Ρωσία έδινε χρήματα στους Ταλιμπάν

Διαβάστε επίσης

Ο στρατηγός των Πεζοναυτών Φρανκ Μακένζι δήλωσε χθες Τρίτη ότι δεν έχει πειστεί μέχρι σήμερα ότι η επικήρυξη από Ρώσους κατάσκοπους αμερικανών και άλλων δυτικών στρατιωτών έγινε πράγματι, ή ότι είχε όντως αποτέλεσμα να σκοτωθούν στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πρόσφατα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στη διάθεσή της πληροφορίες κατά τις οποίες μέλη της GRU, της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού, προσέφεραν χρήματα σε Ταλιμπάν και «κακοποιά» στοιχεία που πρόσκεινται σε αυτούς για να σκοτώσουν άνδρες του διεθνούς συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι δεν είναι απόλυτα επιβεβαιωμένες.

Το Πεντάγωνο αντέδρασε ανακοινώνοντας πως δεν έχει να παρουσιάσει «αποδεικτικά στοιχεία» που «να τεκμηριώνουν» τις πληροφορίες αυτές.

Η Μόσχα διέψευσε επανειλημμένα τα δημοσιεύματα για το ζήτημα.

Ο στρατηγός Μακένζι, επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρασίας (US Central Command, USCENTCOM), υπογράμμισε την επιφύλαξη που τηρεί ο αμερικανικός στρατός, στα πιο εκτενή σχόλια που έχει κάνει δημόσια για το ζήτημα ως εδώ ανώτερος αμερικανός αξιωματικός .

«Είμαι πολύ εξοικειωμένος με το υλικό αυτό», «είμαι μάχιμος διοικητής» και «μου δόθηκε η ευκαιρία να το εξετάσω. Το βρήκα πολύ ανησυχητικό. Όμως δεν διαπίστωσα ότι υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού», είπε ο Μακένζι σε δημοσιογράφους, κατά την απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών του όπως δημοσιοποιήθηκε από τη CENTCOM.

Όταν πιέστηκε να δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν πιστεύει πως οι πληρωμές που έκαναν Ρώσοι είχαν πράγματι αποτέλεσμα να σκοτωθούν Αμερικανοί, ο στρατηγός Μακένζι απάντησε: «Όχι, δεν έχω πειστεί για αυτό. Απλά δεν είμαι πεισμένος».

Επισήμανε ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται στα πεδία των μαχών συχνά δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

«Όμως σε αυτή την περίπτωση, απλά δεν υπάρχουν αρκετά» τεκμήρια, συνέχισε.

«Έστειλα τα παιδιά (της υπηρεσίας) πληροφοριών πίσω, τους είπα να συνεχίσουν να το ψάχνουν. Πιστεύω ότι το ψάχνουν αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Μακένζι, προφανώς αναφερόμενος στη DIA.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post, τα χρήματα που δόθηκαν από τους Ρώσους θεωρείται πως οδήγησαν στους θανάτους αρκετών στελεχών των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Κατ’ άλλο δημοσίευμα, της εφημερίδας The New York Times, οι ερευνητές επικεντρώνονται σε δύο επιθέσεις, ιδίως μια επίθεση που είχε διαπραχθεί τον Απρίλιο του 2019 έξω από αεροπορική βάση και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Πεζοναύτες.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι επιθυμεί την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας, υποβάθμισε τη βαρύτητα των πληροφοριών αυτών, ενώ διέψευσε πως είχε ενημερωθεί σχετικά, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα για το θέμα τον περασμένο μήνα.

Ο στρατός των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τη Ρωσία ότι παρείχε υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένου και οπλισμού, σε στοιχεία των Ταλιμπάν. Ο Μακένζι σημείωσε με δόση σαρκασμού ότι οι Ρώσοι «δεν είναι φίλοι μας στο Αφγανιστάν, δεν μας εύχονται τα καλύτερα».

Ωστόσο, ο στρατηγός υπογράμμισε ταυτόχρονα πως ανεξαρτήτως του εάν δέχονταν ή όχι χρήματα από Ρώσους, «οι Ταλιμπάν έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον μας».

«Κατά συνέπεια, πρακτικά τίποτα δεν έχει αλλάξει επί του πεδίου σε ό,τι αφορά την προστασία των δυνάμεών μας», συμπλήρωσε ο Μακένζι, διαβεβαιώνοντας πως «έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο προστασίας αυτή τη στιγμή».

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα