back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περού: Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο του 2021

Διαβάστε επίσης

Ο περουβιανός πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα προκήρυξε χθες Κυριακή ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές την 21η Απριλίου 2021, σηματοδοτώντας την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Ο Βισκάρα δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει την επανεκλογή του, καθώς ως εκ της κείμενης νομοθεσίας επιτρέπεται μόνο μία, πενταετής, θητεία στην προεδρία της χώρας.

Ο αρχηγός του κράτους υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο προκηρύσσονται γενικές εκλογές και διευκρίνισε ότι θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της κυβερνήσεως αύριο Πέμπτη. «Τηρούμε τον νόμο. Έχουμε στο εξής κάτι περισσότερο από εννέα μήνες ως την αλλαγή κυβέρνησης», σημείωσε.

Ο Βισκάρα διαβεβαίωσε ότι εννοεί να ολοκληρώσει τη θητεία του στο ανώτατο κρατικό αξίωμα την ημερομηνία που προβλέπεται βάσει του νόμου, την 28η Ιουλίου 2021, όταν η χώρα θα εορτάζει τα 200 χρόνια από την ίδρυση του κράτους.

Ο Μαρτίν Βισκάρα, διπλωμάτης, πρώην αντιπρόεδρος, έγινε πρόεδρος τον Μάρτιο του 2018, όταν ο προκάτοχός του Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι παραιτήθηκε εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς που συνδεόταν με τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht.

Η προκήρυξη των εκλογών έγινε την επομένη της έναρξης της συζήτησης, σε επίπεδο επιτροπής του περουβιανού Κογκρέσου, της πρότασης να διεξαχθούν οι εκλογές τον Μάιο του 2021 αντί του Απριλίου, δοθέντος του κινδύνου για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Το Περού καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Λατινική Αμερική μετά τη Βραζιλία (312.911), ενώ είναι η χώρα που θρηνεί τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νεκρών στην περιφέρεια (11.133), πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους, εάν ουδείς υποψήφιος δεν συγκεντρώνει ποσοστό ψήφων υψηλότερο του 50% στον πρώτο. Τα μέλη του Κογκρέσου εκλέγονται σε έναν γύρο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ανεξάρτητος πολιτικός, τόνισε πως ούτε η πανδημία ούτε οποιαδήποτε άλλη συγκυρία μπορεί να διακόψει τη «δημοκρατική συνέχεια» στη λατινοαμερικάνικη χώρα. Ο Βισκάρα, που έχει συγκρουστεί με σφοδρότητα με το Κογκρέσο στην προσπάθειά του να προωθήσει μέτρα πάταξης της διαφθοράς, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα είναι υποψήφιος για κανένα αξίωμα.

Παρά το ότι η κρίση δημόσιας υγείας δεν έχει ελεγχθεί, η κυβέρνηση του Βισκάρα έχει αρχίσει τη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας. Ο πρόεδρος λέει ότι ελπίζει να έχει ξαναρχίσει το 95% της δραστηριότητας στο τέλος του μήνα.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα