back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη στον Αθήνα 9.84: «Είμαστε στην αρχή δρόμου. Τώρα θα δείξει τι μας περιμένει»

Διαβάστε επίσης

Την ακούμε για περισσότερα από 30 χρόνια. Σε συναυλίες, μουσικές σκηνές, μόνη ή σε σύμπραξη με άλλους τραγουδιστές. Χαράζει την προσωπική της διαδρομή με διακριτές επιλογές και ένα ρεπερτόριο που δείχνει πως αναγνωρίζει την αξία και το ειδικό βάρος των ποιητών και συνθετών με τους οποίους επιλέγει κάθε φορά να συνεργαστεί.
Μας συστήθηκε με μια κομπανία που έκανε μόδα το ρεμπέτικο. Μετά τραγούδησε τα λόγια της Λίνας Νικολακοπούλου, την ποίηση των Οδυσσέα Ελύτη και Μιχάλη Γκανά, τις συνθέσεις του Νίκου Αντύπα, του Σταμάτη Σπανουδάκη, του Δημήτρη Παπαδημητρίου, του Νίκου Ξυδάκη.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, λίγο πριν εγκαινιάσει τις μουσικές βραδιές στο ΑΛΣΟΣ, με δύο συναυλίες στις 20 Ιουλίου και 21 Ιουλίου, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και την Τασούλα Επτακοίλη για την χαρά που μοιράζεται με το κοινό, τον τρόπο που προσεγγίζει την δουλειά της, την σχέση με την μουσική, τη Χαρούλα Αλεξίου και τη Σεζάρια Εβόρα, για την καραντίνα και το νέο της άλμπουμ «Τα μεγάλα ταξίδια» σε μουσική Θέμη Καρμουρατίδη και στίχους Λήδας Ρουμάνη.

Στο διάστημα του αναγκαστικού εγκλεισμού, ομολογεί ότι δεν φοβήθηκε, όντας γενικά ψύχραιμη. Επειδή όμως έχει κοντά της τη μητέρα της είχε μια μεγαλύτερη φροντίδα για εκείνην. Ωστόσο, το περιβάλλον της ήταν τρομοκρατημένο. «Ηταν σαν να περάσαμε απ το πιο βαθύ ποτάμι…Θεωρώ μεγάλη ανακούφιση την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, που κινούσε τα νήματα για το τι θα γίνει σε σχέση με τον κορονοιό. Και νομίζω πως τ αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Μέχρι στιγμής.. Προσωπικά ξεκουράστηκα. Χωρίς τύψεις. Ηταν σαν υποχρεωτική αργία. Ακουσα μουσική, είδα σειρές και ταινίες. Διάβασα βιβλία , όπως τα «Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία» της Λένας Διβάνη και είδα τους Πίκι Μπλάιντερς στο Νetflix» Ωστόσο, όπως λέει «Αυτό το αλλοπρόσαλλο καλοκαίρι ακόμα δεν ξέρουμε πως θα κυλήσει».

Και οι επαφή με το κοινό, οι συναυλίες; Πόσο μπορεί να μείνει εκτός;
«Είναι δύσκολο, αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως διανύουμε μια δύσκολη περίοδο και αυτό έχει αντίκτυπο στον κόσμο.Τον κάνει διστακτικό, αλλά δεν τον απομακρύνει από την Τέχνη, τις συναυλίες και το θέατρο. Είμαστε στην αρχή δρόμου. Τώρα θα δείξει τι μας περιμένει»

Υπάρχει άραγε κάποιο τραγούδι που δε λείπει από καμιά της συναυλία;
«Βέβαια, το «Δυνατά» του Ara Dinkjian σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Και να μην το έλεγα, το ζητούν πάντοτε.»

Για το ΑΛΣΟΣ και μια ιστορία που τη συνδέει με τον χώρο.
«Κάνω ποδαρικό στις 20 Ιουλίου. Η αλήθεια είναι πως έχω ιστορία εκεί. Ηταν το 1982 ή το 83, που με την Οπισθοδρομική Κομπανία πήραμε τα πινέλα μας και βάψαμε το χώρο για τις παραστάσεις που θα κάναμε γύρω απ το σμυρνέικο, το ρεμπέτικο και το δημοτικό τραγούδι. Μείναμε τρία χρόνια παίζοντας καθημερινά εκτός από μια ημέρα …Φτιάξαμε το χώρο απ το τίποτα, τότε. Σήμερα είναι διαφορετικός και πολύ ωραίος. Με δραστήριους ικανούς επιχειρηματίες που το κινούν. Δεν νοιώθω νοσταλγία, αλλά χαρά. Μεγάλη χαρά και ανυπομονησία.»

Η συζήτηση στρέφεται γύρω από το πρόγραμμα και την αρχιτεκτονική του στησίματός του. Εξηγεί ότι εξαρτάται από το τι θα πρωταγωνιστήσει κάθε φορά. Ποιο θα είναι το επίκεντρο της παράστασης. Στο ΑΛΣΟΣ θα ακουστούν τραγούδια από το νέο της άλμπουμ τα «Μεγάλα ταξίδια», επιλογές απ όλη την προσωπική της διαδρομή και διασκευές.

Οι καλλιτέχνες είναι και οι συναντήσεις τους. Τα σημεία όπου η πορεία τους διασταυρώθηκε με τους δρόμους άλλων σημαντικών δημιουργών που σέβονται και εκτιμούν. Οπως η Σεζάρια Εβόρα.
«Ηταν καταπληκτική γυναίκα. Μια ντίβα από άποψη φωνής και ερμηνείας αλλά τόσο απλή. Κυκλοφορούσε ξυπόλητη και θυμάμαι ότι μου έλεγε πως ήταν τόσο φτωχή που δεν μπορούσε ν αγοράσει παπούτσια και όταν είχε τη δυνατότητα, δεν το ήθελε πια.»

Δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στη Χαρούλα Αλεξίου και στην απόφασή της να εγκαταλείψει το τραγούδι.
«Δεν μπορείς να πεις ότι σταματούν σπουδαίες τραγουδίστριες όπως η Χαρούλα Αλεξίου. Με συγκλονιστικές ερμηνείες, εξαιρετικό ρεπερτόριο, μοναδική διαδρομή.
Η Χαρούλα δεν έφυγε, είναι εδώ και θα την ακούμε πάντα. Περιμένω να μας ξαφνιάσει ευχάριστα. Αλλωστε, θα παίξει στην Επίδαυρο και θα είμαι εκεί για να την παρακολουθήσω»

Και η μουσική, τι είναι για την ίδια; Την προσδιορίζει ως σχέση ζωής «Που μου έχει δώσει τεράστια χαρά και παρηγορία στα δύσκολα. Εχω τρία παιδιά. Τη κόρη, τον γιο μου και τη μουσική»

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ. 210 3409254 -210 3409300

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα