back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: «Τα μνημεία δεν ταπεινώνονται αλλά ταπεινώνουν αυτούς που δεν τα σέβονται»

Διαβάστε επίσης

«Ελλάδα και Κύπρος συντονιζόμαστε και διακηρύξουμε ότι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της διεθνούς νομιμότητας σημαίνει την ώρα για δυναμικότερες αντιδράσεις. Ενωμένη και αποφασισμένη η Ευρώπη, οφείλει πλέον να καταρτίσει έναν συγκεκριμένο κατάλογο ενεργειών και κυρώσεων εναντίον μίας χώρας που διεκδικεί ρόλο τοπικού ταραχοποιού, αλλά και εξελίσσεται σε απειλή για την σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η «επιθετική στάση της Άγκυρας» φορτίζει τις εξελίξεις στην περιοχή και τόνισε ότι οι ενέργειες και η ρητορική της κινούνται εκτός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες, καθώς και ότι «παραβιάζουν ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά στρέφονται και συνολικά κατά της Ευρώπης».

«Οι προκλήσεις είναι πολλές και κοινές και δεν απευθύνονται μόνο κατά των δύο χωρών μας, αλλά προς σύσσωμη την Ευρώπη, αφού εκτοξεύονται από μία χώρα που είναι τυπικά υποψήφια προς ένταξη, άρα χρίζουν και μίας συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι Ελλάδα και Κύπρος ουδέποτε αρνήθηκαν έναν καλόπιστο διάλογο, έναν διάλογο όμως που θα βασίζεται πάντα στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας και κυρίως στις αρχές του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, χωρίς εκβιαστικές πρακτικές και υποβόσκουσες απειλές περί χρήσης βίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πρωτοφανή απόφαση του προέδρου Ερντογάν που «μας πληγώνει ως Έλληνες Χριστιανούς ορθόδοξους, αλλά μας πληγώνει και ως πολίτες του κόσμου».

«Δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικό, δεν είναι καν ευρωτουρκικό. Είναι παγκόσμιο και πανανθρώπινο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «με την οπισθοδρομική αυτή κίνηση, η Τουρκία επιλέγει να κόψει δεσμούς με τον δυτικό κόσμο και τις αξίες του». «Εγκαταλείπει ένα πολιτισμικό κεκτημένο πολλών αιώνων, προτιμώντας την εσωστρέφεια και τυλίγει με τεχνητό μανδύα ισχύος μία ενέργεια ουσιαστικής αδυναμίας, γιατί μόνο αδυναμία μπορεί να υποδηλώνει ο υποβιβασμός τέτοιων υποθέσεων σε μοχλούς εσωτερικών χειρισμών», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι μετά από αυτή την προσβολή γεννιέται το ερώτημα εάν θα μπορεί η Αγία Σοφία να διατηρεί τα ιδιαίτερα προνόμια του παγκόσμιου μνημείου πολιτισμού της UNESCO και αν είναι δίκαιο να συνεχίσει η  UNESCO να δανείζει την τεράστια αίγλη της, αλλά και όσα συνεπάγεται, στην χώρα που υποτίθεται ότι το φιλοξενεί.
«Απέναντι σε αυτή την αχρείαστη και μικρόψυχη πρωτοβουλία της Τουρκίας, η Ελλάδα μελετά την αντίδρασή της σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση αυτό το σύμβολο της ειρηνικής συνύπαρξης, της θρησκευτικής ανεκτικότητας και του πολιτισμού δεν μπορεί να μείνει αιχμάλωτο πολιτικών χειρισμών, ούτε μπορεί να φυλακιστεί στα μικρά όρια της συγκυρίας».

«Η ιστορία διδάσκει ότι η κληρονομιά του του κόσμου δεν μπορεί να γίνει διελκυστίνδα μεταξύ των κρατών και ότι τα μνημεία δεν ταπεινώνονται, αλλά ταπεινώνουν εκείνους που δεν τα σέβονται», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι θέσεις των δύο χωρών ταυτίζονται απόλυτα και συμπίπτουν και με τις θέσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των εταίρων μας. Επιμένουμε στο ακέραιο του ύψους των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποστηρίζουμε ότι κεντρικός κορμός πρέπει να είναι οι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός και ότι για την διάθεσή τους δεν χρειάζονται πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις, καθώς το ισχύον πλαίσιο είναι λειτουργικό.

Προκειται για στοίχημα της Ευρώπης που αφορά στην θεμελιώδη αρχή της αλληλεγγύης και της ισόρροπης ανάπτυξης αλλά και για πρόκληση για το πως αντιδρά η ευρωπαϊκή οικογένεια στα ζητήματα των καιρών, επισήμανε ο πρωθυπουργός. Γνωστοποίησε παράλληλα ότι εξέφρασε και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την άποψη ότι «μετά το τέλος της Συνόδου δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής».

«Οι αγορές περιμένουν την εφαρμογή της, οφείλουμε όλοι να κινηθούμε ταχύτατα», σημείωσε και εξέφρασε βεβαιότητα ότι θα γίνουν οι γόνιμοι συμβιβασμοί, καθώς καραδοκεί δεύτερο κύμα κορονοϊού και πρέπει οι αποφάσεις να είναι γρήγορες.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα