back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έντονο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης – Συναντήσεις Κ. Μητσοτάκη με τα δύο «στρατόπεδα»

Διαβάστε επίσης

Νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των ομολόγων του της Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας με τους ηγέτες των “φειδωλών”, δηλαδή της Ολλανδίας, Δανίας, Αυστρίας, Σουηδίας αλλά και της Φινλανδίας είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Συμβουλίου και της Κομισιόν με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία αλλά και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ήδη μία νέα πρόταση του προέδρου Σαρλ Μισέλ βρίσκεται στο τραπέζι, με την ολομέλεια να αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου στις πέντε το απόγευμα. Από το πρωί συνεχίζονται οι επαφές του προέδρου του συμβουλίου καθώς και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τα εμπλεκόμενα μπλοκ κρατών-μελών προκειμένου να βρεθεί συμβιβασμός για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι». «Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο» τόνισε και πρόσθεσε “Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει”.

“Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι” κατέληξε.

Με σύντομη παρέμβασή του μέσω Twitter, o Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Από την μία έχουμε την συντριπτική πλειοψηφία των χωρών – συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες υπερασπίζονται τους ευρωπαϊκό όραμα και τους ευρωπαϊκους θεσμούς– και από την άλλη λίγες χώρες, τις λεγόμενες “φειδωλές”».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ακόμη «δρόμος» που θα πρέπει να διανυθεί μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των 27 που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, για τρίτη ημέρα.

«Πιστεύω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο. Αλλά ναι, μολονότι βρίσκεται στην τρίτη ημέρα της, υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά», είπε ο Κουρτς.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα