back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τρίτη ημέρα διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες – Απαισιόδοξη η Μέρκελ – Και νέα συμβιβαστική πρόταση από τον Σαρλ Μισέλ

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη βρίσκονται για τρίτη ημέρα σήμερα στις Βρυξέλλες οι εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ για την του Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας εν μέσω πανδημίας και τη συμφωνία που αφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

O νέος γύρος των διαπραγματεύσεων σε ολομέλεια μεταξύ των 27 ηγετών ξεκινά το μεσημέρι στην 13:00 ώρα Ελλάδας μετά από μια σειρά αποτυχημένες προσπάθειες να επιτευχθεί συμφωνία εντός του διημέρου που ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει η Σύνοδος Κορυφής.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν όμως πολύ νωρίτερα με συνάντηση  του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον εκπρόσωπό της Στέφαν Ζάιμπερτ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμμάνουελ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να βρεθεί συμφωνία για την χρηματοδότηση του ταμείο ανάκαμψης.

Απαισιόδοξη εμφανίστηκε η Άγκελα Μέρκελ για πιθανή συμφωνία. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους.«Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε η καγκελάριος.

Διπλωματικές πηγες στις Βρυξέλλες εξέφραζαν σήμερα το πρωί μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων, παρά το γεγονός όπως λένε το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας έληξε χθες κατά τις 11 το βράδυ χωρίς να έχει υπάρξει σύγκλιση στα πιο δύσκολα ζητήματα.

Μετά το τέλος της, η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκαν εκ νέου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για να αναζητήσουν τρόπο άρσης του αδιεξόδου, ομως και πάλι χωρις αποτέλεσμα . Ο Ολλανδός πρωθυπουργός  και οι συμμαχοί του ζητούν πολύ μεγαλη μείωση των επιχορηγήσεων που περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα 450 δισ. που πρότεινε στη χθεσινή αναθεωρημένη πρότασή του ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε λιγότερα από 100 δισ. ευρώ, για ένα συνολικό πακέτο (μαζί με τα δάνεια) μικρότερο των 400 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» χωρων του Βορρά  και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το  Ταμείο Ανάκαμψης .

Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρίσκονται το ύψος του σχεδίου, ο καταμερισμός του ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια και οι όροι για τη λήψη των χρημάτων. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, οι προτάσεις θα τεθούν «υπό διάφορα σχήματα» στις χώρες και στη συνέχεια στην ολομέλεια της συνόδου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα. 

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εχθές συνάντησε τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Παράλληλα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία» ανέφερε ο Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση» .

Εχθές το βράδυ, οι ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23.30 και μετά από συζητήσεις δώδεκα ωρών.

Οι διαφωνίες ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες απειλούν να εκτροχιάσουν τα σχέδια για ένα μαζικό πακέτο στήριξης που θα δώσει “ζωή” στις λαβωμένες από τον κορονοϊό οικονομίες τους.

“Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο τώρα. Είναι πιο πολύπλοκο από ότι αναμενόταν δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε με δήλωσή του μέσω Facebook, την ώρα που οι 27 ηγέτες πλησιάζουν στο τέλος της δεύτερης ημέρας διαπραγματεύσεων. “Υπάρχουν πολλά θέματα που παραμένουν άλυτα”.

“Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή”.

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ο Λετονός ομόλογός του ο οποίος εκτίμησε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί. Από την πλευρά του ο επίτροπος της ΕΕ για τον προϋπολογισμό υπενθύμισε στους ηγέτες ότι ο κορονοϊός εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα μας και ότι πρέπει να δράσουν.

“Μια ειλικρινής υπενθύμιση: η κρίση του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει τα κρούσματα αυξάνονται σε πολλές χώρες”, έγραψε ο Γιοχάνες Χαν στο Twitter. Είναι ώρα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να παράσχουμε την επείγουσα απαραίτητη υποστήριξη στους πολίτες και τις οικονομίες μας!”

«Πρέπει να τηρήσουμε τα νούμερα» είχε δηλώσει Ανώτατος Κοινοτικός Αξιωματούχος, ενώ ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή σημείωσε ότι «ο Σαρλ Μισέλ εργάζεται προσεκτικά και δε θέλει να το αφήσει να του ξεφύγει τώρα».

Το αναθεωρημένο σχέδιο Σαρλ Μισέλ και οι συνεχιζόμενες αντιρρήσεις της Ολλανδίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παρουσίασε χθες  ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Διπλωματική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

ΕΕ: Η ελληνική πλευρά επιμένει στις θέσεις της

Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων-δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο.

Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων.

Ο Ρούτε ζητά μπλοκάρισμα εκταμιεύσεων από το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης για κράτη μέλη που οπισθοχωρούν από μεταρρυθμίσεις

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απαίτησε ένα κράτος μέλος να μπορεί να μπλοκάρει εκταμιεύσεις από το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης στην περίπτωση που άλλα κράτη του ευρωπαϊκού μπλοκ οπισθοχωρούν από μεταρρυθμίσεις.

«Αν θέλουν δάνεια και ακόμη και επιχορηγήσεις, νομίζω ότι είναι λογικό να μπορώ να εξηγήσω στον λαό της Ολλανδίας… ότι σε αντάλλαγμα έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Ρούτε, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες για μια συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής είναι πενήντα-πενήντα.

Η Ολλανδία, που ηγείται μιας ομάδας χωρών της ΕΕ που είναι αντίθετες στην χορήγηση επιχορηγήσεων ή αρωγής χωρίς αυστηρούς όρους, θέλει οι χώρες που θα στηριχθούν από το Ταμείο να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασία τους και το συνταξιοδοτικό σύστημά τους, μεταξύ άλλων τομέων.

Δεν υπάρχει συναίνεση στη σύνοδο κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης δηλώνει ο Πολωνός πρωθυπουργός Μοραβιέτσκι

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για το προτεινόμενο Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που συζητείται στη σύνοδο κορυφής με στόχο να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την ύφεση που έφερε η πανδημία του κορονοϊού.

«Πιθανότατα, ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία αύριο ή μεθαύριο», τόνισε ο Μοραβιέτσκι. «Ορισμένοι λένε ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη ένας γύρος τον Ιούλιο. Είμαστε προφανώς έτοιμοι γι’ αυτό».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι οι βόρειες χώρες διαφωνούν με τους νότιες χώρες της Ένωσης για τους κανόνες εκταμίευσης του πακέτου βοήθειας και με τις ανατολικές χώρες για το μέγεθος του προϋπολογισμού της ΕΕ της περιόδου 2021-27.

Πρόσθεσε ότι η Πολωνία θα χρειαστεί «τη δική της πορεία» για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και προειδοποίησε άλλους στο μπλοκ να μην δεσμευτούν για επιβολή όρων τήρησης του κράτους δικαίου για πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ, όρους στους οποίους η Βαρσοβία «δεν θα αισθάνεται ότι δεσμεύεται».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα