back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Αθηνά Λινού στον Αθήνα 9.84: «Να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς και σε εξωτερικούς χώρους»

Διαβάστε επίσης

Υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους, τάχθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Ελευθερία Κουμάντου .

Για την σταδιακή επαναφορά σε αυστηρότερα μέτρα προστασίας έναντι του κορονοιού, μετά και την απόφαση να είναι πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ, σχολίασε: «Ηταν απολύτως αναγκαίο και αναμενόμενο. Προσωπικά θα ήθελα να γίνει καθολική η χρήση της σε οποιαδήποτε διαδικασία, παράλληλα με τήρηση της αποστασιοποίησης. Βγαίνοντας από το σπίτι, μαζί με το πορτοφόλι, τα κλειδιά και το τηλέφωνό μας, είναι απαραίτητη και η μάσκα»

Η κυρία Λινού εξέφρασε ανησυχία τόσο για την αύξηση, όσο και για τη διασπορά των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη πολλαπλάσιων ασυμπτωματικών κρουσμάτων, που διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Σε ερώτηση για τη συμπεριφορά στο διάστημα των διακοπών, υπογράμμισε εμφατικά πως είναι προτιμότερο να τις οργανώσουμε συντροφιά με λίγους φίλους, με τους οποίους θα μοιραζόμαστε τους ίδιους κανόνες ατομικής προστασίας.

Χαρακτήρισε μη συστηματικούς τους ελέγχους στα χερσαία σύνορα της χώρας, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν πληροφορίες ότι πολλοί εποχικοί εργάτες μπαίνουν λαθραία προκειμένου να τους αποφύγουν. Παράλληλα, δήλωσε ανήσυχη και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους στ αεροδρόμια. «Η Ελλάδα θα είναι ανοικτή, αλλά οφείλουμε να βρούμε τρόπο ώστε να ιχνηλατούμε και να εντοπίζουμε τα κρούσματα γρήγορα, έγκαιρα και με αξιόπιστα τεστ.»

Για το βαθμό ετοιμότητας του ΕΣΥ απέναντι σε ένα νέο κύμα του κορονοιού, η κυρία Λινού απάντησε θετικά, συνδέοντάς τον ωστόσο με το μέγεθος, το χρόνο εμφάνισής του, αλλά και με άλλους ιούς, που θα εκδηλωθούν. «Το ΕΣΥ είναι έτοιμο, με την έννοια ότι έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ, έχουν εκπαιδευτεί γιατροί και νοσηλευτές και γνωρίζουμε περισσότερα για τις μεθόδους θεραπείας. Αν όμως το κύμα είναι δεκαπλάσιο απ αυτό που είχαμε και εκδηλωθεί ταυτόχρονα με την εποχική γρίπη, δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πάντες να εμβολιαστούν. Ειδικά οι ευπαθείς ομάδες.»

Σε σχέση με το εμβόλιο για τον κορονοιό, εκτίμησε πως«όταν υπάρξει, πρέπει να έχουν προτεραιότητα οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, μετά οι ευπαθείς ομάδες και κατόπιν ο υπόλοιπος πληθυσμός.»

Τέλος, σήμανε καμπανάκι κινδύνου ακόμα και για πολιτική κρίση.«Το θέμα της πανδημίας μας αγγίζει όλους και για την αντιμετώπισή του πρέπει να ξέρουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των ανέργων, ειδικών εργασιακών ομάδων και των οικογενειών τους. Είναι απαραίτητο να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, γιατροί και πολιτικοί. Να προετοιμαζόμαστε και για κοινωνική, οικονομική, ακόμα και για πιθανή πολιτική κρίση.»

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
τηλ. 210 3409254 -210 3409300

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα