20.3 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

20.3 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Ο Χάικο Μάας στην Αθήνα : “Θα συζητήσω και θέματα μετανάστευσης”

Διαβάστε επίσης

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας στην Αθήνα. Πρόκειται για μια επίσκεψη που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την διπλωματική προσπάθεια της Γερμανίας να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα υποδεχθεί στις 16:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μαξίμου.

Ο κ Μάας είχε προγραμματισμένο ραντεβού στις 12:00  με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παραβατικότητα.

Θα συζητηθούν επίσης, μεταξύ άλλων, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το μεταναστευτικό. Οι δύο υπουργοί άλλωστε θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τη διαχείριση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της, ιδιαίτερα στον τουρισμό.εντάσσεται στο πλαίσιο της προεδρίας της Γερμανίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε αποκτά όμως ιδιαίτερη σημασία λόγω της τρέχουσας συγκυρίας και των εξελίξεων εξαιτίας των τουρκικών δραστηριοτήτων σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Για την αποκλιμάκωση της έντασης είναι σε εξέλιξη γερμανική πρωτοβουλία υπό την Άγκελα Μέρκελ και η οποία οδήγησε την περασμένη εβδομάδα σε τριμερή συνομιλία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας και Γερμανίας, στο Βερολίνο.

 

Λίγο πριν αναχωρήσει το πρωί για την Αθήνα ο κύριος Μαας δήλωσε : “Σε ένα πολύ ιδιαίτερο πρωινό για την Ευρώπη, ταξιδεύω σήμερα στην Αθήνα. Η Ευρώπη κατέληξε σε συμβιβασμό μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Έστω και αν η προσπάθεια διήρκεσε πολύ, στο τέλος το άλμα ήταν μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να ενεργεί αποφασιστικά και αλληλέγγυα ακόμη και στη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Αυτό είναι ένα ισχυρό θεμέλιο για να ξεπεράσουν με θετικό τρόπο όλοι οι πολίτες της Ευρώπης αυτήν την κρίση.

Θα ήθελα επίσης να εκμεταλλευτώ τις συνομιλίες μου σήμερα στην Αθήνα και για να συζητήσω και για θέματα μετανάστευσης. Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήσει την Ελλάδα μόνη της με τα προβλήματα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο. Η ανθρωπιστική κατάσταση στους καταυλισμούς της Λέσβου και αλλού είναι εν μέρει πολύ δύσκολη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερμανία προσφέρθηκε να δεχτεί περισσότερα ασυνόδευτα παιδιά από εκεί. Προσπαθούμε όμως να επιτύχουμε μια πανευρωπαϊκή λύση, η οποία να βοηθήσει μακροπρόθεσμα τις ιδιαίτερα επιβαρυμένες χώρες. Γι αυτό και κατά την διάρκεια της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επιδιώξουμε πρωτίστως να μεταρρυθμίσουμε το κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο στο θέμα αυτό” κατέληξε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας

Το Βερολίνο φαίνεται πως δεν επιθυμεί με κανένα τρόπο να επιδεινωθεί η κατάσταση μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας ειδικά στην περίπτωση που η Τουρκία πραγματοποιήσει τις «απειλές» της και προχωρήσει σε γεωτρήσεις, ανοιχτά της Κρήτης. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών πάντως έχει ήδη καταδικάσει την απόφαση της Άγκυρας να συνεχίσει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επισημαίνοντας πως «πρόκειται για κίνηση που στέλνει το λάθος μήνυμα».

Η Γερμανία παράλληλα επιθυμεί στο τρέχον εξάμηνο να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο γύρω από τις σχέσεις Ε.Ε – Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας το περασμένο Σαββατοκύριακο στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε με ομολόγους του, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησαν να υπάρξει στο επικείμενο Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου μια συνολική συζήτηση των σχέσεων Ε.Ε – Τουρκίας.

Η Αθήνα μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια έχει επιφυλαχθεί να ζητήσει έκτακτο Συμβούλιο στην περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες νότια της Κρήτης, νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα