back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μάας προς Άγκυρα: “Αναμένουμε οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο να πάρουν τέλος”

Διαβάστε επίσης

“Αναμένουμε οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο να πάρουν τέλος και να μην υπάρξει χώρος για νέες δραστηριότητες” το σαφές μήνυμα που απέστειλε στην Άγκυρα από την Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος ΕΕ- Τουρκιας, αν δεν υπάρξει πρόοδος ως προς αυτό το ζήτημα.

Οι εξελίξεις τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις συζητήθηκαν εκτενώς μεταξύ του κ Μάας και του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια και ενώ είναι σε εξέλιξη διπλωματική πρωτοβουλία εκ μέρους του Βερολίνου για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Ως προς αυτή την κίνηση της Γερμανίας ο κ. Μάας επεσήμανε πως “πάντα είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε στη μείωση των εντάσεων και των αντιπαραθέσεων. Ως γερμανική προεδρία της ΕΕ θα το κάναμε ούτως ή άλλως, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει αν θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία ή σε ποιον ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο πλαίσιο αυτού του “διαλόγου”.

 Σε κάθε περίπτωση, ο Γερμανός ΥΠΕΞ προέκρινε την ανάγκη διαλόγου με την Τουρκία καθώς είναι σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ, όπως και στη διαχείριση του μεταναστευτικού, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ως προς την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος ο κ.Μάας είπε πως είναι απαραίτητη μια βιώσιμη και λειτουργική επίλυση από πλευράς ΕΕ αλλά προέβλεψε ότι η αλλαγή του συστήματος ασύλου δεν θα συμβεί στη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ.
Σε ο,τι αφορά τη Λιβύη και οι δυο υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στη “σκιά” της απόφασης του αιγυπτιακού κοινοβουλίου με τον Νίκο Δένδια να προτρέπει να δοθεί σύντομα λύση ώστε να μην εξελιχθεί η Λιβύη “σε μια νέα Συρία”.
Σχετικά με το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ο κ Μάας παρέπεμψε στη δήλωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ λέγοντας πως πρόκειται για μια απόφαση για την μετατροπή σε τζαμί “που δεν συμβάλλει στην κατανόηση των λαών”, ενώ ο κ Δένδιας έκανε λόγο για μια απολύτως λανθασμένη και ανεξήγητη απόφαση υπογραμμίζοντας πως δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά η Ελλάδα θέλει να “ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα ως προς τον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου της UNESCO”.

Και οι δυο υπουργοί χαιρέτισαν τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάνοντας λόγο για μια “καλή μέρα” για την Ευρώπη. “Είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης από σήμερα” τόνισε ο κ Δένδιας, ενώ ο Χάικο Μαας σημείωσε “πάρα τις Κασσάνδρες, η Ευρώπη βρήκε τελικά τον δρόμο προς την αλληλεγγύη”.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα