9.6 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

9.6 C
Athens
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Το Der Spiegel για την Κ. Σακελλαροπούλου: «Η Πρώτη Κυρία της Χώρας»

Διαβάστε επίσης

Με εκτενές ρεπορτάζ το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” αναφέρεται στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για την πρώτη γυναίκα στο ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα και σημειώνει ότι «το βήμα αυτό σηματοδοτεί μια καμπή στη χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις στην ισότητα των φύλων, όπου η πολιτική αποτελούσε πάντα έναν ανδροκρατούμενο χώρο – κι έτσι παραμένει έως σήμερα».

Παράλληλα επισημαίνει το γεγονός ότι η υποψηφιότητά της έτυχε διακομματικής υποστήριξης, καθώς την στήριξαν 261 από τους 300 βουλευτές και προσθέτει ότι «Οι επικριτές της έχουν σε μεγάλο βαθμό σιωπήσει, ενώ αντιθέτως ο έπαινος προέρχεται από πολλές πλευρές. Ταξίδι με μια γυναίκα μόνη ανάμεσα σε άντρες».

Το γερμανικό δημοσίευμα, που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Χρηστίδη, υπενθυμίζει ότι η κυρία Σακελλαροπούλου, ως ανώτατη δικαστής, έχαιρε μεγάλου σεβασμού στους νομικούς και πολιτικούς κύκλους της Αθήνας και σημειώνει: «Ποιο πρόσωπο θα ήταν καλύτερο προκειμένου να ηγηθεί μιας χώρας που μόλις έχει βγει από την κρίση, από μια δικαστή που δεν βαρύνεται από τα σφάλματα του πολιτικού συστήματος;».

Συζητώντας με το «Spiegel», η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι παρά τη μεγάλη βελτίωση που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, πρέπει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά.

«Μου δίνει μεγάλη χαρά η πρόοδος των γυναικών και η καταξίωσή τους σε θέσεις ευθύνης και χαίρομαι που η εκλογή μου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας ενισχύει το μήνυμα αυτό».

Όπως υποστηρίζει το γερμανικό περιοδικό «από την Σακελλαροπούλου λείπει η μεγαλοστομία και ο εγωκεντρισμός που χαρακτηρίζει την ανδροκρατούμενη πολιτική ελίτ της Αθήνας».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται και στην πρόσφατη επίσκεψή της στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα, το μήνυμα προς την Τουρκία, για την προάσπιση των εθνικών δικαιωμάτων της χώρας μας, καθώς την επικοινωνία της, τόσο με τους κατοίκους της περιοχής, τους στρατιώτες, τους εργαζόμενους, τους μαθητές, καθώς και τους μικρούς επιχειρηματίες. Μάλιστα, τονίζει ότι «κατά την επίσκεψή της σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου, στο τέλος του Ιουνίου, είναι ντυμένη απλά – με ένα λευκό σακάκι, μαύρο παντελόνι κι ένα χρωματιστό μαντήλι. Συναντάει στρατιώτες, δημάρχους, εργαζόμενους για την προστασία του περιβάλλοντος, μαθητές και μικρούς επιχειρηματίες. Ακούει με προσοχή και χαμογελάει πολύ».

Για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιλάει και ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αριστείδης Χατζής, ο οποίος τονίζει ότι «η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είναι πολύ αγαπητή, διότι εκφράζει με μεγάλη επιτυχία την εθνική συνείδηση, αυτό που μας ενώνει και μας συνδέει με έναν υγιή δημοκρατικό πατριωτισμό». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «είναι μια προοδευτική [πολιτικός], η οποία υιοθετεί τις φιλελεύθερες αξίες της ανεκτικότητας και της ανοχής στη διαφορετικότητα και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις αρχές του κράτους δικαίου. Συμβολίζει και αντιπροσωπεύει όλα όσα μας κάνουν περήφανους, αλλά και αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε και οφείλουμε να κατακτήσουμε».

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ σημειώνει ότι «Ο μέχρι στιγμής απολογισμός του έργου της Σακελλαροπούλου δικαιώνει αυτόν τον έπαινο. Έχει συναντήσει εκπροσώπους θρησκευτικών μειονοτήτων, έχει επισκεφθεί ένα κέντρο για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Αθήνα κι έχει εκφράσει την ελπίδα ότι η εκλογή της θα συμβάλει στη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην Ελλάδα».

Ειδική αναφορά γίνεται, επίσης, στις προτεραιότητες, που θέτει η Κυρία Σακελλαροπούλου, αναφορικά με την κοινωνική ατζέντα, ώστε να προστατευθούν εκείνοι που υπέφεραν λόγω της κρίσης τα περασμένα χρόνια, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να ακουστεί η φωνή των πιο αδικημένων από τους συνανθρώπους μας.

Αναφορικά με τους πρόσφυγες, το Spiegel τονίζει ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη θέση και έχει επωμιστεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος», λέει. «Πρέπει να προστατεύσουμε την πατρίδα και τα σύνορά μας». Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο. «Η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οφείλει να τιμήσει αυτήν την παράδοση».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ανάρρησή της στο ύπατο αξίωμα για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην Ελλάδα, κάνει λόγο για «ένα μεγάλο βήμα». Αλλά το παραδέχεται: «Η γυάλινη οροφή είναι ακόμη εδώ, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα