back to top
21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βάσεις 2020: Σε ποιες σχολές αναμένονται οι μεγαλύτερες πτώσεις

Διαβάστε επίσης

Πτώση των βάσεων σχεδόν σε όλες τις σχολές και τα τμήματα και των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και των εκπαιδευτικών αναλυτών. Οι κακές επιδόσεις στα περισσότερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ο μικρός αριθμός αριστούχων και το γεγονός ότι σε πολλά μαθήματα ο ένας στους δύο υποψηφίους έγραψε κάτω από τη βάση αποκλείει ανοδική τροχιά των βάσεων εισαγωγής, ενώ κλειδί για τη φετινή χρονιά είναι η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας.

Οι «πανελλαδικές του κορονοϊού» σημαδεύτηκαν από χαμηλές βαθμολογίες καθώς, όπως αποδείχθηκε, η περικοπή της ύλης, η καραντίνα και ο κατ’ οίκον περιορισμός δεν βοήθησαν τους υποψηφίους ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα, έτσι οι περισσότεροι κινήθηκαν σε «χαμηλές πτήσεις». Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές, πλην εξαιρέσεων, τα θέματα δεν ήταν τόσο δύσκολα ώστε να δικαιολογούνται τέτοιες επιδόσεις. Από την άλλη όμως, οι υποψήφιοι έκαναν και λιγότερη «προετοιμασία« στα φροντιστήρια…

Την πιο εντυπωσιακή πτώση θα τη δούμε στις ιατρικές σχολές, όχι τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο γιατί θα είναι καθολική, ακόμα και στη Αθήνα, ενώ σε ορισμένες ιατρικές σχολές της χώρας η βάση θα «πέσει» στην κλίμακα των 17.000 μορίων. Το 2019 το πιο χαμηλόβαθμο ιατρικό τμήμα της χώρας, εκείνο της Αλεξανδρούπολης, «ζητούσε» 18.123 μόρια για την εισαγωγή σε αυτό, ενώ τη φετινή χρονιά αναμένεται να «κατρακυλήσει» κάτω από τα 18.000 μόρια.

Πτώση βέβαια θα έχουμε και στις δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές, μεγαλύτερη στην περιφέρεια και μικρότερη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στις νομικές σχολές, όπου θα είναι οριακή στην Αθήνα και μεγαλύτερη σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή. Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των οικονομικών σπουδών και των σπουδών πληροφορικής η πτώση θα είναι επίσης καθολική, αλλά πιο «μαζεμένη».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένονται τα εξής ανά επιστημονικό πεδίο:

– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών επιστημών η πτώση θα αφορά όλα τα τμήματα του πεδίου. Την πτωτική τάση «οδηγούν» τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία αλλά και στην Κοινωνιολογία. Η πτώση στη Νομική Αθήνας δεν θα είναι μεγάλη, θα είναι όμως μεγαλύτερη στις υπόλοιπες Νομικές και ακόμη μεγαλύτερη στις λεγόμενες «κλασικές σπουδές», τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια.

– Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των θετικών επιστημών επίσης αναμένεται πτώση των βάσεων που θα είναι μεγαλύτερη σε σχολές από 16.000 μόρια και κάτω. Οι επιδόσεις σε Φυσική και Μαθηματικά ήταν καλύτερες από πέρυσι, ωστόσο η Χημεία αποδείχτηκε σε «βατερλό» των υποψηφίων, ενώ ο αριθμός των αριστούχων μειώθηκε αρκετά.

– Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η πτώση θα είναι αισθητή σε όλες τις περιζήτητες σχολές του πεδίου και κυρίως στις ιατρικές, όπου θα δούμε και τμήμα ιατρικής στην κατηγορία των 17.000 μορίων. Οι επιδόσεις σε βιολογία και χημεία παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εικόνα στο επιστημονικό πεδίο όπου παλαιότερα υπήρχε «συσσώρευση άριστων γραπτών».

– Στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες και μεγαλύτερη στα υπόλοιπα τμήματα, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και οι εκπλήξεις, ανάλογα με το πώς έχουν συμπληρωθεί τα μηχανογραφικά.

Ασφαλέστερες εκτιμήσεις για όλα τα τμήματα και όλα τα επιστημονικά πεδία αναμένονται σε λίγες εβδομάδες, όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία από το πώς συμπλήρωσαν οι υποψήφιοι τα μηχανογραφικά τους (τι σχολές προτιμούν, πόσο ρόλο παίζει η πόλη, το αν είναι κοντά στον τόπο κατοικίας κλπ.).

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα