back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γκίκας Μαγιορκίνης στον Αθήνα 9.84: «Να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους»

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία για τη χαλάρωση στην εφαρμογή του μέτρου χρήσης μάσκας, εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Μιλώντας στον Aθήνα 9.84 και στη Στέλλα Παπαμιχαήλ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι θα έπρεπε να επιβληθεί η χρήση της σε όλους τους κλειστούς χώρους.

«Ο κόσμος πιστεύει ότι αντιμετωπίζεται εύκολα ο κορωνοϊός, γιατί τον περάσαμε με ευκολία. Ομως, μας ανησυχεί η χαλαρότητα που διαπιστώνεται. Μόνη άμυνα στη διάδοση του ιού, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου τις δύο τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μικρή αύξηση των κρουσμάτων, είναι η σχολαστική ιχνηλάτηση και η χρήση μάσκας.
Θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ακόμα και χωρίς επιβολή προστίμου για τους πελάτες, παρά μόνον για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, που θα έχουν και την ευθύνη. Επισημαίνοντας ότι η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την συμπεριφορά των πολιτών, τόνισε πως «γιατροί και υγειονομικοί φορούν μάσκες επί 14 ώρες το 24ωρο, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με την πλειονότητα των εργαζομένων πχ στα σούπερ μάρκετ.»

Σε ερώτηση για τον χαμηλότερο πλέον μέσον όρο ηλικίας των αναφερόμενων κρουσμάτων, απάντησε ότι «η επιδημία κινείται τώρα σε νεαρότερες ηλικίες, αλλά σε γενικές γραμμές, έχουμε χαμηλό ποσοστό εισαγωγών στα νοσοκομεία»

Εκτίμησε πως «γενικά μας έχει πάει καλά το άνοιγμα του Τουρισμού, τα κρούσματα είναι -μέχρι στιγμής- πολύ χαμηλά. Αφορούν επισκέπτες κυρίως από Βαλκανικές χώρες όπου και εστιάζεται το κομμάτι που δημιουργεί προβληματισμό.»

Ενόψει και της νέας σχολικής χρονιάς και του προβληματισμού για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ο κ Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως «το στοίχημα είναι να κινούμαστε προς μια μεγαλύτερη κανονικότητα.» Οσο για τις ηλικίες που τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο τις προσδιόρισε ανάμεσα στα 10 με 18 χρόνια, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει και μικρότερες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα