“Πρέπει να επιδοτηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του επισιτισμού και της εστίασης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις” τόνισε ο Γιώργιος Χότζογλου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό ,μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τη Στέλλα Παπαμιχαήλ.
Επισήμανε ότι “στον κλάδο της εστίασης και του επισιτισμού η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι τραγική και συνεχώς επιδεινώνεται” και έκανε λόγο για “το ανάλγητο πρόσωπο που έχουν επιδείξει οι επιχειρηματίες και οι εργοδότες του κλάδου”.
Όπως εξήγησε :” Η ευνοϊκή ρύθμιση που έχει γίνει είναι ,όσοι δεν εργαστούν φέτος θα πάρουν έκτακτο επίδομα για τους μήνες Ιούνιο,Ιούλιο και Αύγουστο της τάξεως των 400 ευρώ. Όμως για να το λάβει ένας επαγγελματίας, θα πρέπει να έχει επιδοτηθεί την περσινή σεζόν αυστηρά με 80 ημέρες επιδότησης ανεργίας ,δηλαδή τρεις μήνες και πέντε ημέρες και για το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020. Αυτοί οι όροι και οι προϋποθέσεις βγάζουν εκτός εργασίας την συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου .Γιατί η χώρα μας δεν έχει σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές την ίδια τουριστική περίοδο” .
“Όσον αφορά στους εργαζομένους στα ξενοδοχεία αναμέναμε καλύτερη την κατάσταση. Πιστεύαμε ότι οι εργοδότες θα εφάρμοζαν τις ΚΥΑ και τις ερμηνευτικές που αποφασίστηκαν” τόνισε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον τουρισμό.
Και συμπλήρωσε : “Οι εργοδότες ζητούν από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να πάνε να εργαστούν για 650 ευρώ . Έχουμε καταστρατήγηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, γιατί δεν παρέχουν στέγαση και σίτιση στους εργαζόμενους ,ως οφείλουν”.
Ο κ. Χότζογλου κατέκρινε “τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία από τις επιχειρήσεις προς τους εργαζόμενους, από τους οποίους ζητούν να υπογράψουν χαρτί, ότι εφόσον τους βγάλουν σε αναστολή εργασίας για να πάρουν το επίδομα, δεν έχουν καμία απαίτηση προς την εταιρεία για επαναπρόσληψη το 2021”.
Ερωτηθείς αν πραγματοποιούνται έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ο κ. Χότζογλου ήταν κατηγορηματικός . “Δεν γίνονται έλεγχοι. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει θέμα πολιτικής βούλησης ,αλλά ζήτημα στην υποστελέχωση και στην εντοπιότητα”.
Τέλος ο κ. Χότζογλου αναφέρθηκε σε δύο ζητήματα που έχουν προκύψει.
“Με τη μονομερή αναστολή σύμβασης ,όπου σπρώχνουν οι εργοδότες τους εργαζόμενους υπάρχει κενό στο νόμο. Δεν αποσαφηνίζεται ο εργαζόμενος που θα κάνει τη μονομερή δήλωση για την αναστολή σύμβασης, από που θα λάβει το επίδομα αδείας και την αναλογία του επιδόματος Χριστουγέννων. Έχουμε έμμεση κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού” επισήμανε.
Επίσης ο κ. Χότζογλου διερωτήθηκε από που θα λάβουν τον μισθό τους οι εργαζόμενοι που βγαίνουν προληπτικά σε καραντίνα. Τι θα γίνει αν ο εργοδότης προσλάβει άλλον υπάλληλο στη θέση τους”.