back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Το χρυσό βραχιόλι» της Σοφίας Νικολαΐδου

Διαβάστε επίσης

Ο αγώνας για ένα καλύτερο μέλλον, για την κατάκτηση του ιδανικού εισιτηρίου εισόδου σε μια υποτιθέμενη καλύτερη ζωή, για την κατοχή του πολυπόθητου χρυσού βραχιολιού, του περίφημου πτυχίου.

Η συγγραφέας, μετά τα επιτυχημένα της μυθιστορήματα, επιστρέφει με ένα διαφορετικό βιβλίο. Με ένα αναλυτικό ντοκουμέντο και ταυτόχρονα μια μαρτυρία του χθες και του σήμερα. Άνθρωποι διαφορετικών γενεών αφηγούνται τις περιπέτειες, τις δυσκολίες και τα εμπόδια στην προσπάθεια απόκτησης ενός πανεπιστημιακού τίτλου, εφόδιου ζωής. Γιατροί, επιχειρηματίες, στελέχη, δημόσιοι υπάλληλοι, άνθρωποι που ήρθαν από την επαρχία στην πόλη ή που ξενιτεύτηκαν και, δίπλα σε αυτούς, μια νεότερη γενιά που παλεύει απελπισμένα να επιβιώσει.

Σε αυτό το βιβλίο τίποτα δεν είναι επινοημένο, όλες οι ιστορίες είναι πραγματικές, ενώ η συγγραφέας ελάχιστα επεμβαίνει. Είναι όμως αυτή που κάνει το τελικό μοντάζ μιας συνεχούς ροής και παράθεσης ονείρων, ελπίδων, προσδοκιών, γκρεμισμένων φτερών, μιας μεγάλης χίμαιρας. Ένα «υφαντό αφηγήσεων», ένα «βιβλίο φωνών», πολύτιμη καταγραφή ενός κρίσιμου φαινομένου, αιτίας πολλών καλών, αλλά και άπειρων δεινών και παθογενειών. Τα ερωτήματα είναι εκεί, οι απαντήσεις είναι αποκλειστικά δικές μας.

«Τα παιδιά του χωριού ήθελαν να έρθουν στην πόλη. Τα παιδιά της πόλης ήθελαν να ζήσουν τη φοιτητική ζωή. Οι γονείς ήθελαν το χαρτί. Όλη η Ελλάδα πίστευε στο «χρυσό βραχιόλι». ‘Ένα πτυχίο έδινε δουλειά. Ήταν η εποχή της ευμάρειας. Οι γονείς μας ήλπιζαν ότι τα πάντα είχαν δρομολογηθεί. Εμείς θα ζούσαμε καλά και τα παιδιά μας ακόμα καλύτερα. Η Ιστορία έμοιαζε ευθεία γραμμή που τραβούσε μόνο μπροστά» (η συγγραφέας).
«Χρυσό βραχιόλι το έλεγε η γιαγιά μου. Να βάλει το παιδί το χρυσό βραχιόλι, να κοιμάμαι ήσυχη».
«Αν έκανα παιδί, θα φρόντιζα να φύγω από τη χώρα. Ξέρω κι εγώ… Θα πήγαινα στη Γερμανία, στη Φρανκφούρτη. Ή στο Παρίσι, που το αγαπώ. Σε μία χώρα που λειτουργεί κανονικά, που έχει νόμους. Εδώ οι νέοι είναι καταδικασμένοι, δεν υπάρχει μέλλον».

Το βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου «Το χρυσό βραχιόλι» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα