back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οδοιπορικό στην Λευκάδα

Διαβάστε επίσης

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά υπάρχει ένα νησί που μπορούμε να επισκεφτούμε με το αυτοκίνητο χωρίς πλοίο. Ο λόγος για την Λευκάδα, που μια πλωτή γέφυρα συνεχούς ροής τη συνδέει με την ηπειρωτική ακτή.

Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η υποθαλάσσια σήραγγα Άκτιου, η Εγνατία αλλά και ο καινούργιος αυτοκινητόδρομος της Ιονίας οδού, έχουν διευκολύνει την πρόσβαση στο νησί και έχει μειωθεί σημαντικά και ο χρόνος του ταξιδιού.

Το κόστος για να φτάσουμε στη Λευκάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βατό, τα διόδια είναι περίπου 30 ευρώ, ενώ 40 ευρώ θα χρειαστούμε περίπου για βενζίνη.

Η Λευκάδα ονομάζεται νησί των ποιητών, χάρη στους διάσημους ποιητές και συγγραφείς που γεννήθηκαν ή έζησαν στο νησί, όπως ο Βαλαωρίτης, ο Σικελιανός, ο Βολέμης, ο Χέρν κ.α. Στη Λευκάδα ανακαλύπτουμε τα εκπληκτικά τοπία που ενέπνευσαν τους ποιητές και για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα μια επίσκεψη στο μουσείο του Άγγελου Σικελιανού θα τους επιβραβεύσει.

 

Χάρη στην πολιτισμική επαφή με την Ιταλία η Λευκάδα έχει πλούσια μουσική κληρονομιά. Η φιλαρμονική εταιρεία Λευκάδας, είναι η δεύτερη παλαιότερη φιλαρμονική της Ελλάδας μετά της Κέρκυρας, λέγεται μάλιστα πως σε αυτό το νησί υπάρχει τουλάχιστον ένας μουσικός για κάθε οικογένεια.

Κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ο θρύλος που συνδέει το ακρωτήριο του Λευκάτα ή της Νήρας με τη λύτρωση ανεκπλήρωτων ερώτων, με εξέχουσα αυτής της ποιήτριας Σαπφούς που έπεσε από το ακρωτήρι για χάρη του Θάονα.

Για μπάνιο και ηλιοθεραπεία προτείνω τις παραλίες Καλαμιτσίου, Κάθισμα, τους Εγκρεμνούς και το Πόρτο Κατσίκι, την παραλία που χρόνια τώρα βρίσκεται στη λίστα με τις καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, ωστόσο πριν από αρκετά χρόνια η παραλία ήταν τόσο δυσπρόσιτη που πήρε το όνομά της πιθανότατα επειδή μόνο τα συμπαθέστατα αυτά ζώα μπορούσαν να κατέβουν και να απολαύσουν την αμμουδιά της.

 

 

Η Λευκάδα είναι γνωστή για το κρασί τη και μια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις των οινοποιών αποτελεί ένα πραγματικό ταξίδι στον κόσμο του κρασιού. Η διάρκεια μιας επίσκεψης κυμαίνεται από 20 λεπτά έως μία ώρα, ανάλογα με τον χρόνο και το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Η περιήγηση ξεκινάει από μια έκθεση με παλαιά εργαλεία οινοποίησης, στη συνέχεια περνώντας μέσα από το αμπέλι ο επισκέπτης θα γνωρίσει το χώρο παραγωγής της οινοποίησης, όπου μπορεί να δει από κοντά όλες τις διαδικασίες δηλαδή την οινοποίηση, την παλαίωση και την εμφιάλωση. Τέλος στον χώρο της γευσιγνωσίας μπορεί να δοκιμάσει ή και να προμηθευτεί τα κρασιά του οινοποιού και εδώ να προσθέσω πως οδήγηση και αλκοόλ δεν συνδυάζονται συνεπώς κάποιο μέλος της παρέας θα πρέπει να μη μπει στον πειρασμό για γευσιγνωσία, για να μας μεταφέρει στον προορισμό μας, στο ταξίδι της επιστροφής, ή στο ξενοδοχείο μας με απόλυτη ασφάλεια.

 

Τα διασημότερα όμως προϊόντα της Λευκάδας είναι οι φακές Εγκλουβής μια εξαιρετικά σπάνια και νόστιμη ποικιλία που βραβεύεται σε πολλές εκθέσεις γεωργικών προϊόντων, το μέλι από το Αθάνι, το σαλάμι Λευκάδος με το χαρακτηριστικό ελαφρύ άρωμα σκόρδου και τους ολόκληρους κόκκους πιπεριού, το λάδι και το κρασί που είπαμε νωρίτερα, εξαιρετικό αυγοτάραχο παράγεται στο Ιβάρι, ωστόσο η παραγωγή του είναι ιδιαίτερα μικρή.

 

Λευκάδα, ένας ξεχωριστός ταξιδιωτικός προορισμός, περίπου τέσσερις ώρες από την Αθήνα, που έχει να μας προσφέρει πάρα πολλές διαφορετικές εικόνες και έντονες συγκινήσεις.

 

Κωσταντίνος Σιούμπουρας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα