back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δένδιας: Ικανοποίηση για την επικύρωση της συμφωνίας Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ

Διαβάστε επίσης

Ιδιαίτερα ικανοποιητικό χαρακτήρισε το συνολικό αποτέλεσμα των συμφωνιών που συνήψε η χώρα μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες ενισχύουν σημαντικά την εικόνα της Ελλάδας, γιατί δείχνουν ότι «είμαστε μια χώρα που βρίσκει αμοιβαίες λύσεις με τους γείτονές της». Όπως είπε ο υπουργός , οι προβλέψεις των συμφωνιών αυτών, συνιστούν στοιχεία ενίσχυσης του εθνικού μας οπλοστασίου, ωστόσο, παρατήρησε ότι το το πλέον απαραίτητο είναι στις μέρες μας, η ενίσχυση της εθνικής ομοψυχίας, η οποία θα επιφέρει τη Νέμεση απέναντι στην τουρκική Ύβρι.
Απαντώντας στην κριτική περί μη πρόβλεψης για επέκταση των χωρικών υδάτων με την Ιταλία, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει κυβερνητική τοποθέτηση επί του θέματος.

Σύντομα θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις

Ο κ. Δένδιας, κλείνοντας την συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και απαντώντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αποσαφήνισε ότι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο αποτελεί την συνάντηση της βουλήσεως δύο ανεξάρτητων και κυριάρχων χωρών και όχι επί της βάσεως κάποιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας». Διαβεβαίωσε δε, πως «όποιος θέλει περισσότερες διευκρινίσεις, παραμένει διαθέσιμος να τις παράσχει κατ’ ιδίαν».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως «η χώρα μας έχει επαρκέστατη νομική κάλυψη για την συμφωνία με την Αίγυπτο» και όπως ξεκαθάρισε, «δεν τίθεται θέμα νομικού φροντιστηρίου, αλλά εθνικού συμφέροντος. Μετράω – είπε – το ‘και’ και το ‘κόμμα’ που λέγω». Η χώρα διατηρεί δικαίωμα μελλοντικής διαπραγμάτευσης και ανατολικά του 27,59 παράλληλου του μεσημβρινού: «Μην κατηγορείτε τη συμφωνία που σταμάτησε εκεί, αναζητήστε επί ποίας βάσης διαπραγματευόταν η δική σας κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Για την δυνατότητα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ο κ. Δένδιας προανήγγειλε πως σύντομα θα υπάρξουν κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε πως θα πρέπει να γίνει σαφές σε όλους, ότι «υπάρχει ενιαία εθνική θέση… και αναλόγως ενεργούμε όλοι». Αναγνώρισε πως το πνεύμα που επεκράτησε κατά τη συζήτηση στην επιτροπή, απηχεί την κοινή αντίληψη «της τεράστιας κρισιμότητας των στιγμών», προσθέτοντας με νόημα, ότι «αν δείτε τις δηλώσεις του εξ ανατολών γείτονα, θα καταλάβετε γιατί το λέω αυτό».

Εθνική ομοψυχία

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως σε αυτές «τις δυσχερείς στιγμές που διάγουμε, το απαραίτητο είναι η εθνική ομοψυχία που θα επιφέρει την Νέμεση απέναντι στην τουρκική Ύβρη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δικαιώνεται η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για αναζήτηση λύσεων σε θέματα οριοθέτησης». Στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναφέρει με βάση ποια μεθοδολογία έγινε ο καθορισμός της μερικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, απάντησε πως η συμφωνία δεν ακολουθεί κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία, αλλά είναι μία από κοινού συμφωνία οριοθέτησης, που έχουν κάνει δύο κυρίαρχα κράτη. Άλλωστε, συμπλήρωσε, ο θαλάσσιος χώρος είναι 45% για την Ελλάδα και 55% για την Αίγυπτο, ποσοστό που είναι κοντά σε αυτό που ακολουθήθηκε και στην συμφωνία με την Ιταλία, που είναι 46% για την Ελλάδα και 54% για την Ιταλία».

Η συμφωνία με την Ιταλία

Αναφερόμενος στην συμφωνία με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως για την οριοθέτηση της ΑΟΖ χρησιμοποιήθηκε το ίδιο θαλάσσιο όριο με την διαπραγμάτευση του 1977. Υπενθύμισε πως οι διαπραγματεύσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, γιατί η ιταλική πλευρά δεν ήθελε να υπογράψει αν δεν κατοχυρώνονταν οι πρακτικές των Ιταλών ψαράδων. Το αδιέξοδο αυτό όμως, ξεπεράστηκε με την αποστολή της κοινής επιστολής στην ευρωπαία Επίτροπο που είναι αρμόδια για την αλιεία, όπου αναφέρεται πως όταν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, τότε θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένο αριθμό ιταλών αλιέων, να αλιεύουν συγκεκριμένα αλιεύματα στον χώρο που βρίσκεται μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων. Η Ιταλία, είπε ο υπουργός, «επιβεβαιώνει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».

Η συμφωνία με την Αίγυπτο

Αναφορικά με την συμφωνία με την Αίγυπτο, ανέφερε πως η Αίγυπτος δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία να συμφωνήσει μαζί της με επιπλέον 30% ΑΟΖ. Μετά από 14 γύρους που κράτησαν 15 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων υπογράφηκε το ψευδο-τουρκολιβυκό σύμφωνο, οι δυο πλευρές, Ελλάδα και Αίγυπτος, επέλεξαν λύση κοντά στους στόχους και των δυο πλευρών. Τόνισε πως υπάρχει ρητή δέσμευση να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο μελλοντικά. Αναφερόμενος τέλος, στις σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «αυτές μπορεί να εξηγηθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται κιόλας».

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Ο εισηγητής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου,ανέφερε ότι με τις συμφωνίες αυτές που αποτελούν μέρος μιας μελετημένης εξωτερικής πολιτικής, η χώρα μας προχώρησε σε δίκαιες και επωφελείς οριοθετήσεις.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο έχει θετικά στοιχεία ,όπως ότι διεμβολίζει και αντιρροπεί το Τουρκολιβυκό σύμφωνο, έχει όμως και σκοτεινά σημεία τα οποία μπορεί να είναι υπονομευτικά της προσπάθειας για εξεύρεση λύσης με την Τουρκία, στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου. Ως τέτοια, προσδιόρισε «τη μη εφαρμογή της οριοθέτησης της μέσης γραμμής και τη διχοτόμηση της Ρόδου στον 28ο Μεσημβρινό, όπου στηρίζει τις παράνομες διεκδικήσεις της η Τουρκία».
Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Ανδρέας Λοβέρδος εξηγώντας τη θετική στάση του κόμματος στις δύο συμβάσεις, ανέφερε ότι «δεν θα διανοούμασταν να δεχθούμε τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ αν δεν υπήρχε το παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο».

Κατά των συμφωνιών τάχθηκαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ,ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για τη συζήτηση που θα γίνει την Τετάρτη στην Ολομέλεια.
Σε παρέμβασή της , η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αν και παρατήρησε ότι τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι πάρα πολύ δύσκολα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα το τελευταίο εξάμηνο δείχνει πιο ενδυναμωμένη και διπλωματικά και αμυντικά.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα