back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δημήτρης Παρασκευής στον Αθήνα 9.84: «Αν μειώσουμε τις μολύνσεις, θα περισταλεί και η μετάδοση στις ευπαθείς ομάδες»

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμες θα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι δύο επόμενες εβδομάδες στη μάχη για τον περιορισμό του κορωνοιού.

«Αν κατορθώσουμε να μειώσουμε τις μολύνσεις, θα περισταλεί και η μετάδοση στις ευπαθείς ομάδες κι αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας- Προληπτικής Ιατρικής στο Παν/μιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων του Υπ Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.

Χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο των τεστ διάγνωσης, σημειώνοντας όμως ότι «για να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα ενός τεστ, θα πρέπει να γίνει 5 ημέρες μετά την επιστροφή του ελεγχόμενου, από την καλοκαιρινή άδεια.»

Ο κ Παρασκευής συνέστησε να ελέγχονται όσοι εμφανίζουν συμπτώματα, έχουν κάνει διακοπές σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο ή έχουν στο περιβάλλον τους άτομο θετικό στον κορωνοιό.

Όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, ο κ Παρασκευής σημείωσε ότι το ιδανικό θα ήταν να διπλασιαστούν οι αίθουσες διδασκαλίας και ο αριθμός των εκπαιδευτικών, αλλά εφόσον αυτό δεν μπορεί να γίνει, ως ρεαλιστικό σενάριο προβάλλει η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

«Περιμένουμε την 1η Σεπτεμβρίου για να δούμε πώς θα έχει εξελιχθεί η πανδημία, γιατί το ζητούμενο είναι να επανέλθουν τα σχολεία στην κανονικότητα με ασφάλεια για μαθητές, εκπαιδευτικούς και οικογενειακό περιβάλλον.
Το ιδανικό θα ήταν να διπλασιάσουμε τις αίθουσες διδασκαλίας και τον αριθμό των εκπαιδευτικών, αλλά αφού αυτό δεν μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες, ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι να εφαρμοστεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων στο περιβάλλον του σχολείου.

Ο καθηγητής προέκρινε την εργασία στο σπίτι και εφόσον αυτό δεν είναι δυνατόν, την εκτεταμένη χρήση μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους. «Θα ήταν ευχής έργον, αν κάποιοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι με τηλε- εργασία κι όπου αυτό δεν είναι εφικτό, να κάνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας ειδικά στους εσωτερικούς χώρους και να τηρούν τις αποστάσεις. Επίσης, πρέπει να έχουν το μίνιμουμ των επαφών με ευπαθείς ομάδες.» είπε.

Για τα κριτήρια επιβολής τοπικών λοκ ντάουν και την έκταση των μέτρων που θα ληφθούν, ο κ Παρασκευής παρέπεμψε στην επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής, αναλόγως και της ημερολογιακής περιόδου, ενώ χαρακτήρισε «λογικό το κλείσιμο των καταστημάτων μετά τα μεσάνυκτα κατά τη θερινή περίοδο, προκειμένου να περιοριστεί ο συγχρωτισμός, όπως συνέβη στον Πόρο ή στα Χανιά.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα