back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

«Δύσκολη» αποστολή του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα

Διαβάστε επίσης

Σε Αθήνα και Αγκυρα θα βρεθεί σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας με βασικό αντικειμενο των συνομιλιών με τους ομολόγους του να είναι η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Βερολίνο πάντως χθες άφησε «αιχμές» κατά της παράτασης της τουρκικής NAVTEX, ενώ προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.

Μπορεί η παράταση της NAVTEX να είναι τακτικός ελιγμός του Ερντογάν αλλά στην ουσία εκθέτει τον ίδιο και τους υποστηρικτές του στην Ευρώπη. «Η απόφαση να παραταθούν σεισμογραφικές έρευνες του τουρκικού πλοίου είναι από τη δική μας οπτική γωνία και υπό τις σημερινές συνθήκες ένα βήμα στη λάθος κατεύθυνση. Διότι αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Χάικο Μάας επισκέπτεται σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, την Αθήνα και στη συνέχεια την Αγκυρα. Αυτή τη φορά ο χρόνος πιέζει καθώς την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να υποδεχτεί ως γερμανική προεδρία στην ΕΕ τους ευρωπαίους ομολόγους του για την άτυπη σύνοδο Gymnich που θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Αυγούστου.

Στη συνάντηση αυτή θα πρέπει να αποδείξει στους συναδέλφους του ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αποκλιμάκωση της κρίσης. Διαφορετικά οι κυρώσεις στην Τουρκία θα γίνουν μονόδρομος.

Για τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών «είναι και παραμένουν αναγκαίες οι προσπάθειες για έναρξη ενός άμεσου διαλόγου και η αποκλιμάκωση των εντάσεων». Αυτό θα τονίσει και σήμερα στους συνομιλητές του σε Αθήνα και Αγκυρα. Αλλά ο άμεσος διάλογος προϋποθέτει τη βούληση των δύο μερών. Και εκείνο που εισπράττει το Βερολίνο αυτή τη στιγμή και από τους δύο είναι μηνύματα απροθυμίας καθώς συνεχίζεται αμείωτη η ένταση με την Αθήνα να αντιδρά χθες Αθήνας με ανακοίνωση NAVTEX στη χρονική επέκταση των τουρκικών ερευνών του Ορούτς Ρέις, σε μια φάση που υποτίθεται ότι αναμενόταν η αποκλιμάκωση.

Η ελληνική αεροναυτική άσκηση ξεκινά σήμερα τα ξημερώματα σε μια μεγάλη έκταση από τα νότια της Κάσου μέχρι τα νότια του Καστελλόριζου, περιλαμβάνει δηλαδή και τμήμα της NAVTEX των ερευνών του Ορούτς Ρέις, που βρίσκονται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν μονάδες όλων των τύπων του Πολεμικού Ναυτικού, μαχητικά και άλλα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και στοιχεία Ειδικών Δυνάμεων από σήμερα μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Μετά από αυτή τη κίνηση ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι «από εδώ και πέρα η Ελλάδα θα είναι υπεύθυνη για όλες τις συγκρούσεις στην περιοχή. Και θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση», χαρακτηρίζοντας την αεροναυτική άσκηση που προανήγγειλε η Αθήνα «άχρηστη» και επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα. Λίγο πριν από την εμπρηστική ομιλία του Ερντογάν, η Αγκυρα εξήγγειλε επίσης ασκήσεις στα νότια της Κρήτης για σήμερα το πρωί, σε περιοχή που εκτείνεται αρκετά μίλια νοτίως του ν. Λασιθίου.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα