back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αύριο η ψηφοφορία επί της συμφωνίας με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ

Διαβάστε επίσης

Την Πέμπτη στις 15:00 αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ,επί της συμφωνίας με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η διαδικασία υπολογίζεται να τελειώσει γύρω στις 20.00 το βράδυ, γιατί οι βουλευτές θα προσέρχονται τμηματικά στην αίθουσα λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Οι επικείμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη , σχετικά με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο και η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία, μονοπωλούν από το πρωί το ενδιαφέρον της συζήτησης στη Βουλή, επί των συμφωνιών της χώρας μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Η Ελληνική Λύση , με την έναρξη της συνεδρίασης υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας, η οποία απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα,με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να επισημαίνει ότι «η ένσταση βασίζεται σε μη επαρκή ανάλυση και σε πρόδηλο νομικό σφάλμα».

Ο εισηγητής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου,ανέφερε ότι με τις συμφωνίες αυτές η Ελλάδα αυξάνει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα,ενώ διασφαλίζει ότι τα νησιά μας διαθέτουν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Γιώργος Κατρούγκαλος, παρατήρησε ότι και οι δυο συμφωνίες δεν ακολουθούν τον κανόνα της πλήρους επήρειας των νησιών και ειδικά αυτή με την Αίγυπτο. Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία, ώστε – όπως είπε- όλα τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ιστορία.

Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, αιτιολογώντας τη θετική ψήφο του κόμματός του, ανέφερε ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο μπορεί να είναι ελλιπής με πολλά προβλήματα,όμως διεμβολίζει το παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κατάργησή
του.

Τους λόγους για τους οποίους τα κόμματά τους καταψηφίζουν τις συμφωνίες,ανέπτυξαν οι ειδικοί αγορητές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, της Ελληνικής Λύσης Γιώργος Μυλωνάκης και του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

Οι δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ της Ιταλίας και της Αιγύπτου, είναι αντίστοιχα επωφελείς και δίκαιες, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επεξεργασία και συζήτηση των δύο συμβάσεων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Ξεκαθάρισε στους εισηγητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ειδικούς αγορητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πως σε όσα επικριτικά ανέφεραν για τις δύο συμφωνίες, επιλέγει να είναι «ολιγόλογος και προσεκτικός», καθώς ό,τι ειπωθεί από την δική του πλευρά, θα συνοδεύει την κύρωση των συμφωνιών σε μια μελλοντική επιδιατησία. Δήλωσε όμως, ότι είναι «πάντοτε στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορεί να αναλύονται σε δημόσιες συνεδριάσεις, γιατί θα είναι βλαπτικό για το εθνικό συμφέρον».

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως σε αυτές «τις δυσχερείς στιγμές που διάγουμε, το απαραίτητο είναι η εθνική ομοψυχία που θα επιφέρει την Νέμεση απέναντι στην τουρκική Ύβρη». Αναφερόμενος στην συμφωνία με την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως για την οριοθέτηση της ΑΟΖ χρησιμοποιήθηκε το ιδιο θαλάσσιο όριο με τη διαπραγμάτευση του 1977. Υπενθύμισε πως οι  διαπραγματεύσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, γιατί η ιταλική πλευρά δεν ήθελε να υπογράψει αν δεν κατοχυρώνονταν οι πρακτικές των Ιταλών ψαράδων. Το αδιέξοδο αυτό όμως, ξεπεράστηκε με την αποστολή της κοινής επιστολής στην ευρωπαία Επίτροπο που είναι αρμόδια για την αλιεία, όπου αναφέρεται πως όταν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, τότε θα επιτρέπεται σε συγκεκριμένο αριθμό ιταλών αλιέων, να αλιεύουν συγκεκριμένα αλιεύματα στον χώρο που βρίσκεται μεταξύ των 6 και των 12 ναυτικών μιλίων. Η Ιταλία, είπε ο υπουργός, «επιβεβαιώνει το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα».

Αναφορικά με τη συμφωνία με την Αίγυπτο, είπε πως η Αίγυπτος δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία να συμφωνήσει μαζί της με επιπλέον 30% ΑΟΖ. Μετά από 14 γύρους που κράτησαν 15 χρόνια, στην διάρκεια των οποίων υπογράφηκε το ψευδο-τουρκολιβυκό σύμφωνο, οι δυο πλευρές, Ελλάδα και Αίγυπτος, επέλεξαν λύση κοντά στους στόχους και των δυο πλευρών. Τόνισε πως υπάρχει ρητή δέσμευση να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Αίγυπτο μελλοντικά. Αναφερόμενος τέλος, στις σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «αυτές μπορεί να εξηγηθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται κιόλας».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα