back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ν.μ. ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Διαβάστε επίσης

Την επέκταση άμεσα, με νομοσχέδιο, της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

«Η Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει και άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή , του Ιονίου μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου, στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης στη Θάλασσας».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές ένα δικαίωμα, το οποίο έχουν ασκήσει ήδη οι γείτονές μας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο ΥΠΕΞ έχει ήδη ενημερώσει τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Αλβανίας και θα επισκεφθεί σύντομα τα Τίρανα για να συζητήσει την οριστική οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση της ορθότητας των επιλογών μας από τις σπασμωδικές αντιδράσεις που προκαλούν στην γειτονική Τουρκία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι «όσο κάποιοι θα καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο τόσο θα αντιμετωπίζονται από την διεθνή κοινότητα ως ταραξίες».

Διαμήνυσε παράλληλα ότι «η αποφασιστικότητά μας στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων έχει φανεί, όπου και όπως χρειάστηκε και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή».

“Όσο ισχυρή είναι η Ελλάδα στο πεδίο, άλλο τόσο δυνατή αισθάνεται και στο τραπέζι του διαλόγου γιατί τα όπλα του ΔΔ, της καλής γειτονίας και της πολιτισμένης συμπεριφοράς είναι ακαταμάχητα”, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η χώρα μας «έχει κάθε λόγο να οδηγήσει την Τουρκία στον στίβο της νομιμότητας

Ο δρόμος της συνεννόησης για το ένα ανοιχτό, εκκρεμές θέμα με την Τουρκία, αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, είναι ανοιχτός υπό έναν όρο: Να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις, τόνισε και συνόψισε το μήνυμα προς την Τουρκία σε έξι λέξεις: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις»

Ό κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική και στην θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «το αμήχανο παρών ισούται με απών από την ιστορική ευθύνη».

Σχολίασε εξάλλου, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται αίτημα ονοματικής ψηφοφορίας για να ψηφίσετε παρών και να μην εκφράσετε μία καθαρή θέση σε ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα» και ζήτησε να επαναξιολογηθεί το αίτημά του «για έναν πρακτικό λόγο», όπως είπε. «Διότι ο ΥΠΕΞ πρέπει να πάει αύριο στην σύνοδο υπουργών με ψηφισμένες τις συμφωνίες και όχι για τακτικούς λόγους να καθυστερούμε για να λύσετε εσείς τις δικές σας εσωκομματικές αντιρρήσεις που μπορεί να έχετε»

Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε «εάν θα υπάρχει στο ζήτημα αυτό από μέρους σας κομματική πειθαρχία» σημειώνοντας ότι «ουκ ολίγοι βουλευτές σας έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας», και τόνισε την ανάγκη «η εθνική γραμμή να είναι σαφής, κοινή, ευθεία, ούτε θαμπή, ούτε τεθλασμένη». Χαρακτήρισε την υπερψήφιση της συμφωνίας από όλες τις πτέρυγες της Βουλής επιβεβλημένη παρά τις επιμέρους ενστάσεις, επιφυλάξεις, διαφωνίες που εκφράστηκαν

«Είναι πολύ σημαντικό όλοι μαζί να δώσουμε ενωμένοι πρόσθετη ισχύ στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και στην κατοχύρωση των εθνικών μας δικαιωμάτων. Είναι πολύ σημαντικό να εκπέμψουμε προς όλους από αυτή την αίθουσα, φίλους και αντιπάλους, ένα ισχυρό σήμα ισχυρής και υπεύθυνης πολιτικής», πρόσθεσε

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «δύο εμβληματικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο», σημείωσε ότι έχουν «μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος» και τόνισε ότι εδράζονται στο ΔΔ αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα εθνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με κυριαρχικά δικαιώματα στην θάλασσα για όλα τα νησιά μας και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή εγκαθιδρύοντας στις θάλασσές μας μία νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε έναν ρόλο που όχι απλά δικαιούται αλλά οφείλει να τον δικαιώνει καθημερινά, ρόλο εγγυητή των ανατολικών συνόρων και συμφερόντων της Ευρώπης στην Μεσόγειο, τον ρόλο του πρεσβευτή του ΔΔ, του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτή την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη

Αυτός ο ρόλος της αναγνωρίζεται διεθνών ολοένα και πιο έντονα, γι΄ αυτό και προ ημερών ο πρόεδρος Μακρόν καθιέρωσε τον βαρυσήμαντο όρο ευρωπαϊκή κυριαρχία στην θάλασσά μας, αναφερόμενος στη Μεσόγειο, ενώ και η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε ανοιχτά για δικαιώματα των μελών της ΕΕ, η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, πρόσθεσε.

Δευτερολογία κ. Μητσοτάκη: «Παράλογη και μη εξηγήσιμη η γραμμή ΣΥΡΙΖΑ»

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει το βήμα υπέρβασης και να ψηφίσει, όπως το ΚΙΝΑΛ, υπέρ της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παράλογη και μη εξηγήσιμη γραμμή» την θέση της αξιωματική αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «το παρών είναι απών», υπογράμμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ουσιαστικά συμφώνησε με την μερική οριοθέτηση που δεν μας στερεί το δικαίωμα να προχωρήσουμε στην συνέχεια σε πλήρη οριοθέτηση, με τον χρόνο και με το γεγονός ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δημιούργησε άλλα δεδομένα που έκαναν πιο επείγουσα τη συμφωνία, καθώς και με την διαδικασία και το ότι κάθε συμφωνία επιβάλει και κάποιες παραχωρήσεις και συμβιβασμούς.

«Αυτό ακριβώς κάναμε, αυτή είναι η συμφωνία που φέρνουμε προς κύρωση. Είναι εύλογο το ερώτημα: Εάν συμφωνείτε ως προς όλα τα επιμέρους, πως δικαιολογείται το παρών στην επίσημη θέση του κόμματος στην κρίσιμη ψηφοφορία», διερωτήθηκε.

«Είναι μία πολύ καλή συμφωνία για την χώρα, θα ήταν καλύτερα να είχε υπογραφεί από εσάς γιατί θα είχε προηγηθεί του τουρκολιβυκού μνημονίου και δεν θα το ακολουθούσε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στους άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, τονίζοντας ότι στηρίζεται στο ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρές συμμαχίες. Εκτίμησε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι με τους πολλούς και η Τουρκία απομονωμένη γι’ αυτό εκπέμπει αυτή την νευρικότητα, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι η συμφωνία με την Αίγυπτο καταρρίπτει μία και καλή το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας» γιατί αποδεικνύει στην πράξη ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Ως δεύτερο σκέλος της στρατηγικής μας προσδιόρισε την ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και τόνισε μεταξύ άλλων ότι όπου επιβάλλεται κάποιες μικρές θυσίες παραπάνω από τον ελληνικό λαό, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να τις αναλάβουμε, να θωρακίσουμε τις Ένοπλες δυνάμεις, να μπορέσουμε να προσλάβουμε προσωπικό, να έχουμε την δυνατότητα να υποστηρίζονται τα αεροπλάνα.

Ως προς το θέμα του διαλόγου με την Τουρκία, τόνισε ότι δεν έχει ακούσει κάτι διαφορετικό από τα δύο άλλα κόμματα. Λέμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών από εκεί που σταμάτησαν το 2016- άρα για το ένα και μοναδικό ζήτημα που μας απασχολεί, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών- αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε να καταλήξουμε σε συνυποσχετικό και να πάμε στην Χαγη”, τόνισε και πρόσθεσε: “Είναι Θέση που εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, μπορεί να μη φαντάζει ακόμη τόσο εύπεπτη στην κοινή γνώμη, αλλά πήρα το θάρρος να μιλήσω γι΄αυτό παρότι ξέρω ότι μπορεί αν ερεθίζει ορισμένους που είναι εξοικειωμένοι σε άλλες θεωρήσεις, πιο μαξιμαλιστικές. Υπάρχει εθνική γραμμή στο ζήτημα αυτό”, σημείωσε.

Σε ότι αφορά τέλος την κριτική του Αλέξη Τσίπρα για την στάση της ΝΔ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαγγείλει δια του κ. Κοτζιά, επέκταση στα 12 νμ στο Ιόνιο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η σχετική εξαγγελία έγινε, παραδόξως, από τον τότε απερχόμενο ΥΠΕΞ όταν παρέδιδε στον κ. Κατρούγκαλο, και αιφνιδίασε τον κ.Τσίπρα

“Είχατε την δυνατότητα να το κάνετε, δεν το κάνατε, ερχόμαστε εμείς και το κάνουμε, ελπίζουμε όταν έρθει ο σχετικός νόμος να τον υπερψηφίσετε διότι αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον”, πρόσθεσε

Απόστολος Χονδρόπουλος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα