back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αυλαία την Τρίτη για τις θερινές εκπτώσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον τζίρο

Διαβάστε επίσης

Αυλαία την Τρίτη για τις θερινές εκπτώσεις την ερχόμενη Τρίτη με τα μηνύματα από τον εμπορικό κόσμο είναι δυσοίωνα.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις η απώλεια στον τζίρο αναμένεται να ξεπεράσει σε σχέση με πέρυσι το 50% για τις περισσότερες επιχειρήσεις με τον συνολικό τζίρο των φετινών θερινών εκπτώσεων να αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα μνημονιακής περιόδου, ίσως και χαμηλότερα των 6 δισ. ευρώ.

Οι φετινές θερινές εκπτώσεις έγιναν σε ένα περιβάλλον συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης, με ανύπαρκτη τουριστική κίνηση και αναιμική την εσωτερική κατανάλωση, καθώς το εισόδημα μεγάλου μέρους των εργαζομένων περιορίστηκε στο επίδομα ειδικού σκοπού που σήμερα είναι στα 534 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, ο στόχος των ανθρώπων της αγοράς για φέτος επαναπροσδιορίζεται στο να περιοριστεί η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων στο 12% και των απωλειών κερδών στο 39%.

Την ίδια ώρα σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος ζητεί από την κυβέρνηση παρεμβάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αποφύγουν το λουκέτο, καθώς, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, 50.000 επιχειρήσεις βρίσκονται σε κίνδυνο να κατεβάσουν ρολά το επόμενο τρίμηνο, ενώ ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Πάντως με βάση έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ως το τέλος Ιουλίου σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση των πωλήσεων και μόλις το 8% αύξηση – οι μικρότερες επιχειρήσεις μάλιστα δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Η άσχημη σεζόν για τους εμπόρους έχει κινητοποιήσει τους φορείς του εμπορίου, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση παρεμβάσεις για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να σταθούν όρθιες και να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) διά του πρόεδρου του Σταύρου Καφούνη ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης άμεσες παρεμβάσεις, ώστε μεγάλο μέρος καθ’ όλα υγειών υπό φυσιολογικές συνθήκες επιχειρήσεων να μη βρεθεί άδικα να βάζει λουκέτο, δημιουργώντας δυσαναπλήρωτο κενό στον παραγωγικό ιστό της χώρας, με χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και απώλεια σημαντικού ποσοστού του ΑΕΠ.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα