back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Διπλωματική» αντεπίθεση της Ελλάδας – Ζητείται ξεκάθαρο μήνυμα από την Ε.Ε προς την Άγκυρα

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμο για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Τουρκίας και των προκλήσεων που συνεχίζει στην Ανατολική Μεσόγειο θεωρείται το άτυπο διήμερο Συμβούλιο Εξωτερικών της Ε.Ε, που αρχίζει σήμερα στο Βερολίνο και που αναμένεται να συζητήσει τον κατάλογο των κυρώσεων που έχει προετοιμάσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Μετά και την «ναρκοθέτηση» του διαλόγου και της μεσολαβητικής προσπάθειας του Βερολίνου από πλευράς Άγκυρας, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε διπλωματικό περιθώριο προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις παράνομες ενέργειες. Αφετηρία αυτού του νέου σχεδίου της Αθήνας είναι η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων και λόγω της επιμονής της Αγκυρας στην πρόκληση μέσω παρενοχλήσεων του Λιμενικού στη Χάλκη αλλά και των επικίνδυνων υπερπτήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους να εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους απέναντι στην Τουρκία, ενώ θα ακολουθήσει ένα νέος διπλωματικός μαραθώνιος.

Για ακόμα μια φορά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα εξηγήσει στους ευρωπαίους ομολόγους του πως το διακύβευμα στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν απειλούνται και δεν παραβιάζονται δηλαδή μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό θα ζητήσει να επιβληθούν σκληρά μέτρα και κυρώσεις ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στην Τουρκία προκειμένου να επιστρέψει στον δρόμο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Αρκετοί άλλωστε είναι εκείνοι που πιστεύουν πως μόνο με την επιβολή μέτρων που θα έχουν κόστος για την οικονομία της θα αισθανθεί «πίεση» η Άγκυρα προκειμένου να σταματήσει τις προκλήσεις.

Η ελληνική πλευρά θα επιμείνει σε οικονομικές κυρώσεις, αλλά και στην οριστικοποίηση τους χωρίς καθυστερήσεις. Να σημειωθεί πάντως ότι τα μέτρα δεν αναμένεται να υιοθετηθούν σήμερα, αλλά στην ειδική Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα η Αθήνα θα συνεχίσει τον διπλωματικό της μαραθώνιο σήμερα ο κ Δένδιας θα συναντήσει τον γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου και θα επιμείνει να επισημαίνει πως δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να εξακολουθεί να τηρείται η πολιτική των “ίσων αποστάσεων”.

Η Αθήνα δεν θα περιορίσει τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες μόνο στην Ε.Ε., αλλά θα επιχειρηθεί να αναμειχθεί εντονότερα και η Ουάσινγκτον όπως έδειξε και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ, με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ «το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες».

Την επόμενη εβδομάδα όπως ανακοίνωσε χθες ο ίδιος στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα συναντήσει τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θα του θέσει το θέμα του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κλείνοντας τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των δύο συμβάσεων καθορισμού ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ανακοίνωσε ότι μετά το Ιόνιο, θα υπάρξει επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με τη συμφωνία της Αιγύπτου.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε σχετικά, πως «έχει αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της ΑΟΖ που συνήψαμε με την Αίγυπτο. Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε ΑΟΖ, θα προχωρήσουμε – στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό – τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών παράλληλα αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί τα Τίρανα, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος με την Αλβανία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα