Ο Δίας άφησε δύο αετούς, έναν προς την Ανατολή και έναν προς την Δύση κι αυτοί συναντήθηκαν στους Δελφούς, κάνοντάς τους το κέντρο του κόσμου. Αυτός είναι ο σημερινός μας προορισμός.
Οι Δελφοί απέχουν 170 χλμ. από την Αθήνα και φθάνουμε εκεί σε περίπου 2 ώρες, περνώντας πρώτα από την κοσμοπολίτικη Αράχωβα. Με μια μέση κατανάλωση 7,5 λίτρων για κάθε 100 χιλιόμετρα και την τιμή της βενζίνης στα 1.5 ευρώ χρειαζόμαστε περίπου 21 ευρώ για να φθάσουμε στον όμορφο αυτό τόπο. Για διόδια πρέπει να υπολογίζουμε κάτι περισσότερο από 7 ευρώ. Η βέλτιστη διαδρομή είναι μέσω της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση προς Λαμία και την οποία «αφήνουμε» στον Κόμβο Κάστρου. Από αυτό το σημείο η διαδρομή χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα αν τον «περπατάμε» για πρώτη φορά.
Τα αξιοθέατα των Δελφών είναι αναρίθμητα. Τα σημαντικότερα από αυτά -αρχαιολογικού ενδιαφέροντος-είναι ο Ναός του Απόλλωνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, το Αρχαίο Θέατρο Δελφών, ο Θησαυρός των Αθηναίων, η Ιερά Οδός, η Κασταλία Πηγή κι ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας.
Επίσης αξίζει μια επίσκεψη στο Μουσείο Δελφικών Εορτών που στεγάζεται στο σπίτι του μεγάλου μας συγγραφέα και ποιητή Άγγελου Σικελιανού.
Οι Δελφοί αποτελούν αυτόνομο προορισμό και για πεζοπόρους, καθώς είναι γνωστοί για το αρχαίο μονοπάτι των προσκυνητών από την Κίρρα στους Δελφούς, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Το αλεξίπτωτο πλαγιάς και η ποδηλασία βουνού και δρόμου το υπόσχονται έντονες συγκινήσεις σε αγαπούν τα extreme sports.
Μία βόλτα στα καταστήματα και τα δρομάκια των Δελφών, είναι ιδανική μετά από μια μέρα στις παραλίες της Ιτέας και του Γαλαξιδιού. Στην περιοχή μπορούμε να απολαύσουμε τόσο τις ιδιαιτερότητες της ρουμελιώτικης κουζίνας όσο και πιο κλασικές ή διεθνείς γεύσεις. Στους Δελφούς δραστηριοποιούνται πολλά μικρά και μεγάλα εστιατόρια με αρκετά από αυτά να προσφέρουν θέα που κόβει την ανάσα. Οι λάτρεις της κρεοφαγίας θα έχουν συνεχώς ζωγραφισμένο το χαμένο στα χείλη τους τους ενώ οι φίλοι της χορτοφαγικής διατροφής θα εκπλαγούν από τις γεύσεις και τις επιλογές που η τοπική γαστρονομία ετοιμάζει με βασικά συστατικά τις ελιές, το ελαιόλαδο και τα φρέσκα τοπικά προϊόντα.
Πριν το ταξίδι της επιστροφής αξίζει μια στάση σε κάποιο κατάστημα με παραδοσιακά προϊόντα για να προμηθευτούμε ελαιόλαδο και ελιές Αμφίσσης που προέρχονται από τον χαρακτηρισμένο ως Παραδοσιακό, Ελαιώνα της Άμφισσας, τον μεγαλύτερο συνεχόμενο ελαιώνα της Ελλάδας.
Κωνσταντίνος Σιούμπουρας