back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της – Οι κυρώσεις που συζητήθηκαν

Διαβάστε επίσης

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τα αποτελέσματα του διήμερου άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας καθώς όπως τόνισε «η Ελλάδα κέρδισε την ομόθυμη συμπαράσταση όλων των εταίρων της».

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου (Gymnicho κ. Δένδιας είπε πως «ο  Ύπατος Εκπρόσωπος (της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ) παρουσίασε επιλογές μελλοντικών κυρώσεων στην Τουρκία, οι οποίες θα παρουσιασθούν στο Συμβούλιο Αρχηγών [Κυβερνήσεων] στο τέλος Σεπτεμβρίου,  αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση απ’ την τουρκική πλευρά και διάλογος». «Η ελληνική πλευρά πήρε αυτό που θα μπορούσε να πάρει από αυτό το Συμβούλιο. Μία κατανόηση κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν αποκλιμακώσει και δεν επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου» προσέθεσε.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ερωτηθείς σχετικά με το τι μπορεί να περιμένει έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα μέσα Σεπτεμβρίου εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Τουρκία θα επανέλθει στη λογική, θα σταματήσει τις προκλήσεις, θα σταματήσει τις αυθαίρετες ενέργειες, θα σταματήσει τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, και από εκεί και πέρα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για τη μία υπαρκτή διαφορά, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις υπερκείμενες θαλάσσιες ζώνες. Με ποιο πλαίσιο αναφοράς όμως; Πάντα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Η «κόκκινη γραμμή» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά είναι «το Σύνταγμα της χώρας. Η προστασία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων»

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ παρουσίασε σήμερα στο Gymnich μία κλιμακούμενη λίστα πιθανών κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Άγκυρα αν επιμείνει στις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο έγγραφο που παρουσιάστηκε προφορικά ενόψει της περαιτέρω διαμόρφωσης της λίστας ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι κυρώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων σε Ανατολική Μεσόγειο, καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες καθώς επίσης τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)

Εξετάστηκαν επίσης μέτρα που θα αφορούν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από κρατικές τράπεζες, αλλά και δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ακόμα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban).

Εξάλλου ανάμεσα σε άλλα αναμένεται διασύνδεση των κυρώσεων για κατά της Λευκορωσίας με το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα