back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πανελλαδικές εξετάσεις – Πτώση ρεκόρ στις Ιατρικές Σχολές

Διαβάστε επίσης

Πτώση ρεκόρ κατέγραψαν οι βάσεις των Ιατρικών Σχολών όπως προέκυψε από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο Παιδείας. Καθοδικά κινήθηκαν επίσης όλα τα τμήματα, ακόμη και τα περιζήτητα και τα υψηλόβαθμα, με εξαίρεση τις σχολές Οικονομίες και Πληροφορικής, οι πιο δημοφιλείς εκ των οποίων σημείωσαν άνοδο. Στα ίδια με πέρυσι επίπεδα κινήθηκαν οι νομικές σχολές ενώ εκατοντάδες υποψήφιοι εισάγονται με βαθμολογία κατά πολύ κάτω από τη βάση.

Σε ιστορικά χαμηλά κινήθηκαν οι βάσεις των ιατρικών σχολών, καθώς οι περισσότερες «γκρεμίστηκαν» κάτω από το φράγμα των 18.000 μορίων. Πέρα από την Ιατρική Αθήνας που παρά τη «βουτιά» έμεινε στα 18.250 μόρια και τη Θεσσαλονίκη που οριακά έμεινε πάνω από τα 18.000 μόρια (18.075), οι υπόλοιπες κατέγραψαν εξίσου σημαντική πτώση με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη βάση στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης, που διαμορφώθηκε στα 17.400 μόρια, και της Ιατρικής Κρήτης που έπεσε στα 17.525 μόρια. Γενικά η πτώση στις ιατρικές διαμορφώνεται κατά μέσο όρο γύρω στα 800 μόρια.

Στο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών καταγράφεται επίσης πτώση, ακόμα και στις δημοφιλείς σχολές, με εξαίρεση τις Νομικές, που δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι. Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο των θετικών σπουδών υπάρχουν συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, κάτι που σημαίνει ότι οι θέσεις είναι περισσότερες από τους υποψηφίους, γεγονός που αιτιολογεί την πρωτοφανή πτώση, ακόμη και στις περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές του Μετσόβιου, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης. Η πτώση είναι τεράστια και στις λεγόμενες «καθηγητικές σχολές» (Φυσικό, Χημικό, Μαθηματικό κλπ.).

Μικρή άνοδος σε οικονομικά τμήματα

Μικρή άνοδος σημειώθηκε σε οικονομικά τμήματα και σε σχολές πληροφορικής, έως 20% από πέρυσι στο 4ο επιστημονικό πεδίο, κυρίως λόγω των καλών βαθμολογιών των υποψηφίων και του αυξημένου ενδιαφέροντος για τις σχολές του πεδίου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των υποψήφιων που εισάγονται με μονοψήφιο μέσο όρο βαθμολογίας. Σε αυτό συνέτεινε αφενός ότι δεν ισχύει από φέτος το όριο της βάσης του 10 και αφετέρου ότι ο περιορισμός των μετεγγραφών μείωσε το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τις χαμηλόβαθμες σχολές της περιφέρειας, από όπου θα μπορούσαν να μετεγγραφούν σε αντίστοιχα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι το τμήμα Δασολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με έδρα στο Καρπενήσι όπου η βάση διαμορφώθηκε στα… 625 μόρια! Με άλλα λόγια, ο τελευταίος επιτυχών εισήχθη με μέσο όρο βαθμολογίας κάτω από 1 μονάδα. Με βαθμό κάτω από 1 εισάγονται επίσης υποψήφιοι στο τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο (900 μόρια) και στο τμήμα Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Μεσολόγγι. Βάση κάτω από το 10 έχει διαμορφωθεί επίσης σε δεκάδες τμήματα πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα, ακόμα και σε σχολές Μηχανικών, Φιλοσοφικής και λοιπών δημοφιλών ειδικοτήτων.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα