back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιαπωνία: Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του Άμπε – Οι υποψήφιοι

Διαβάστε επίσης

Το κυβερνών ιαπωνικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα σχεδιάζει να διεξαγάγει ψηφοφορία στις 14 Σεπτεμβρίου για την αντικατάσταση του ηγέτη του και πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, ο οποίος παραιτείται λόγω προβλημάτων υγείας, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο νέος ηγέτης του κόμματος θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, επειδή το κόμμα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, και τέσσερις υποψήφιοι διεδικούν τη θέση.

Ο Άμπε, ο ιάπωνας πρωθυπουργός με την πιο μακροχρόνια θητεία, είπε νωρίτερα σήμερα στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πως η ενίσχυση της συμμαχίας των δύο χωρών θα διατηρηθεί ακόμη κι όταν αυτός αποχωρήσει από το αξίωμα, δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Όμως ο διάδοχος του Άμπε θα βρεθεί αντιμέτωπος με έναν κατάλογο οικονομικών και διπλωματικών ζητημάτων, καθώς και θεμάτων σχετικών με την ασφάλεια, τα οποία κυμαίνονται από τη στασιμότητα στην οικονομία, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού, μέχρι τις σινοαμερικανικές εντάσεις.

Στην κούρσα για τη διαδοχή του Άμπε στη θέση του πρωθυπουργού, δημοφιλέστερη επιλογή στην κοινή γνώμη είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Όμως ο Ισίμπα, ένας επικριτής του Άμπε, μπορεί να δυσκολευθεί να κερδίσει την κούρσα, εφόσον δηλώσει υποψηφιότητα, καθώς τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα πρόκειται να λάβει την υποστήριξη αρκετών μεγάλων παρατάξεων εντός του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Ισίμπα έχει υποστήριξη γύρω στο 34%, πάνω από το διπλάσιο του 14% του Σούγκα, που αποτελεί τη δεύτερη δημοφιλέστερη επιλογή, έδειξε δημοσκόπηση του Kyodo News το σαββατοκύριακο.

Δημοσκόπηση των Nikkei/TV Tokyo έδειξε πως ο Ισίμπα υποστηρίζεται από το 28% και ακολουθεί ο νυν υπουργός Άμυνας Τάρο Κόνο με 15%. Ο Σούγκα έρχεται στην τέταρτη θέση με 11%, έδειξε η δημοσκόπηση.

Οι δημοσκοπήσεις υπογραμμίζουν τη διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στην κοινή γνώμη και το εσωτερικό του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Φούμιο Κισίντα, υψηλόβαθμό στέλεχος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος υπεύθυνο για τη διαμόρφωση της πολιτικής που έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος, έρχεται στην τελευταία θέση και στις δύο δημοσκοπήσεις.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα