back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι επιπτώσεις της φωτιάς στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών – Σφοδρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Διαβάστε επίσης

Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών βρέθηκε από  το πρωί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για σύσκεψη στην περιοχή μετά τη χθεσινή φωτιά . Η πυρκαγιά  που η ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε διπλανή χορτολιβαδική έκταση και λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε, και γρήγορα εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος εκκενώθηκε αμέσως, από τους επισκέπτες και το προσωπικό.

Στην περιοχή παρέμειναν όλο το βράδυ, ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με 17 οχήματα, επιχειρώντας για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς και την αποτροπή ενδεχόμενων αναζοπυρώσεων. 

«Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο ήταν η λιγότερη δυνατή καθώς δημιούργησε ήταν απολύτως αποψιλωμένος ο χώρος και δεν υπήρχε καύσιμη ύλη που θα δημιουργούσε θερμικά φορτία τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικούς λίθους των μνημείων» είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία μετέβη επιτόπου σήμερα το πρωί για αυτοψία.

Η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε το προσωπικό της Πυροσβεστικής διότι αντέδρασε σε χρόνο κρίσιμο για τη φωτιά και δεν πέρασε στον αρχαιολογικό χώρο και στη γύρω περιοχή, ενώ αναφέρθηκε και στη άμεση συνεργασία με την Πολιτικής Προστασίας και τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά ο οποίος ήταν σε άμεση συνεννόηση ώστε πολύ γρήγορα να σηκωθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Συμφωνα με την ΕΡΤ σημείωσε επίσης ότι υπήρχε σχέδιο πυροπροστασίας για τον αρχαιολογικό χώρο και όλοι ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν. Για το μουσείο είπε ότι θα ανοίξει γρήγορα καθώς τώρα είναι κλειστό για προληπτικούς λόγους.

Τις αμέσως επόμενες μέρες, όπως είπε η Λίνα Μενδωνη, οι επισκέπτες θα βλέπουν μόνο λίγο το καμένο χορτάρι στο χώμα.

Από το υπουργείο Πολιτισμού εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών:

” Σήμερα (εχθές) το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. Άμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό.

Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου. Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς.

Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη και ασφαλή λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας, ο ηλεκτροφωτισμός και η υδροδότηση σε όλη την έκσταση του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, υπάρχουν πλήρεις ύδατος δεξαμενές πυρόσβεσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκηνών θα φυλάσσονται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

Από νωρίς βρίσκεται στις Μυκήνες ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου. Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Μυκηνών θα παραμείνουν προσωρινά κλειστοί για λόγους ασφαλείας.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την πυρκαγιά

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε χθες στις Μυκήνες και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, αφού πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών μεταβαίνει σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα, τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Ραγκούση και τον τομεάρχη Πολιτισμού Πάνο Σκουρολιάκο.

ΣΥΡΙΖΑ: Απύθμενο θράσος της Λ. Μενδώνη

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά κατά της Λίνα Μενδώνη τονίζοντας πως «η παγκόσμια κοινή γνώμη και η ελληνική κοινωνία είδαν χτες μια ανυπολόγιστη καταστροφή: πυρκαγιά κατέκαψε τις Μυκήνες, έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας. Η υπουργός Πολιτισμού του “επιτελικού” κράτους του κ. Μητσοτακη ανερυθρίαστα δήλωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος υπέστη «τη μικρότερη δυνατή φθορά» και πως «το πολύ-πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα».

«Η εικόνα όμως μιλάει από μόνη της και εκθέτει πλήρως την κυρία υπουργό για το θράσος και την αμετροέπειά της. Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να ζητήσει μια μεγάλη «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό» καταλήγει η Κουμουνδούρου.

ΚΚΕ: Η ευθύνη δεν μπορεί να κρυφτεί

Νωρίτερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα σχολιάσε πως «ούτε τους αρχαιολογικούς χώρους δεν μπορεί να προστατεύσει η κυβέρνηση από τις πυρκαγιές, όπως αποδείχτηκε χτες με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες, που αν και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν φαίνεται να ήταν ενταγμένος σε κάποιο σχέδιο πρόληψης και προστασίας από πυρκαγιά!»

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως «ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος, με τεράστια φυσική, ιστορική και πολιτιστική αξία, ήταν απροστάτευτος, με προφανή ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, αφού διαχρονικά κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί για την αντιπυρική προστασία και πρόληψη, την στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτή η ευθύνη δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί της επικοινωνίας και της υποβάθμισης του μεγέθους των καταστροφών».

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα