back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΟΗΕ: Κινδυνεύουν με πλήρη αποκλεισμό από την εκπαίδευση τα παιδιά των προσφύγων λόγω πανδημίας

Διαβάστε επίσης

Τα μισά παιδιά προσφύγων σε όλο τον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο, μια κατάσταση που κινδυνεύει να επιδεινωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Σε έκθεσή της η UNHCR προβλέπει ότι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων της covid-19 στην εκπαίδευση των προσφύγων, θα τεθεί περισσότερο σε κίνδυνο το δυναμικό εκατομμυρίων νεαρών προσφύγων που ζουν σε εκατοντάδες ευάλωτες κοινότητες παγκοσμίως.

«Έπειτα από όλα όσα υπέστησαν, δεν μπορούμε να τους στερήσουμε το μέλλον τους, στερώντας τους σήμερα την εκπαίδευσή τους», τόνισε ο Φίλιπο Γκράντι Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η UNHCR φοβάται ότι μετά την πανδημία, ο κίνδυνος για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων θα αυξηθεί, καθώς πολλά εξ αυτών δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους αφού θα έχουν κλείσει τα σχολεία, θα δυσκολευθούν να καταβάλουν τα δίδακτρα ή να αγοράσουν στολές και σχολικά βιβλία, δεν θα έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία ή θα αναγκαστούν να εργαστούν για να βοηθήσουν την οικογένειά τους.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε κυρίως την ανησυχία του για την εκπαίδευση των κοριτσιών προσφύγων, καθώς ούτως ή άλλως αυτά φοιτούν λιγότερο συχνά στο σχολείο από τα αγόρια και είναι δύο φορές λιγότερο πιθανό να συνεχίσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μάλιστα στις χώρες όπου το ποσοστό των κοριτσιών προσφύγων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ήδη κάτω από το 10%, όλα τα νέα κορίτσια κινδυνεύουν πλέον να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους οριστικά.

Τα δεδομένα της έκθεσης προέρχονται από στατιστικά στοιχεία από 12 χώρες, οι οποίες υποδέχονται περισσότερα από τα μισά παιδιά προσφύγων παγκοσμίως.

Το ποσοστό των παιδιών προσφύγων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι 77%, ενώ στη δευτεροβάθμια φτάνει μόλις το 31% και μόνο το 3% συνεχίζουν σε ανώτερο επίπεδο.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα