back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μαχμούντ Αμπάς: Κανείς δεν μπορεί να μιλάει στο όνομα των Παλαιστινίων

Διαβάστε επίσης

Κανένας δεν μπορεί να μιλάει στο «όνομα του παλαιστινιακού λαού», τόνισε χθες Πέμπτη το βράδυ ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, αντιδρώντας στην απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να προχωρήσουν στην εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά σπάνιας συνάντησης με τη συμμετοχή όλων των παλαιστινιακών παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

Τα ΗΑΕ και το Ισραήλ ανακοίνωσαν τη 13η Αυγούστου συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον για την εξομάλυνση των σχέσεών τους.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Αμπού Ντάμπι για προδοσία και παραβίαση της αραβικής συναίνεσης, βάσει της οποίας η διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων με το εβραϊκό κράτος.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να μιλούν εν ονόματί μας, δεν το επιτρέψαμε ποτέ και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ», είπε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, της πρώτης στην οποία συμμετείχαν ο Μαχμούντ Αμπάς και ο ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, από το 2013.

Ο Αμπάς εκφράστηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης από το γραφείο του στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως και ο ηγέτης της Χαμάς, κινήματος αντίπαλου αυτού του Αμπάς, αλλά και ο Ζιάντ Ναχαλέ, ηγετικό στέλεχος του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, ο οποίος παρενέβη από τη Βηρυτό του Λιβάνου.

«Δεν θα αποδεχθούμε τις ΗΠΑ ως τον μοναδικό μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις και δεν θα αποδεχθούμε το σχέδιό τους» για την επίλυση του Μεσανατολικού, συνέχισε ο Αμπάς, καλώντας να υπάρξει παλαιστινιακή «ενότητα» έναντι της αμερικανικής στρατηγικής.

Το σχέδιο της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο, προβλέπει κυρίως την προσάρτηση από το εβραϊκό κράτος τμημάτων της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακής περιοχής κατεχόμενης από τον ισραηλινό στρατό από το 1967, και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους με μειωμένη επικράτεια.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν «αποκλειστικό δικαίωμα» να λαμβάνουν αποφάσεις για ζητήματα που τους αφορούν, συνέχισε ο Αμπάς.

Το σχέδιο προσάρτησης αφέθηκε κατά μέρος από το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με τα ΗΑΕ, σύμφωνα με το Αμπού Ντάμπι. Όμως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του μίλησε για «απλή αναβολή», και σε κάθε περίπτωση όχι για την «αποκήρυξη» του σχεδίου προσάρτησης.

Η λαϊκή Φάταχ και η ισλαμιστική Χαμάς, που ασκούν αντίστοιχα την εξουσία στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαίωσαν στις αρχές του Ιουλίου, σε μια εξαιρετικά σπάνια κοινή συνέντευξη Τύπου, ότι έχουν σκοπό να ανοίξουν «νέα σελίδα» μπροστά στο σχέδιο Τραμπ.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εθνική μας ενότητα, να βάλουμε τέλος στον διχασμό και να επεξεργαστούμε μια κοινή παλαιστινιακή θέση (…) για να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια εναντίον του λαού μας», δήλωσε χθες ο Χανίγια, αναφερόμενος στο ζήτημα της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αραβικών χωρών.

Στην τελική τους ανακοίνωση, οι παλαιστινιακές παρατάξεις ανέφεραν πως ενέκριναν τη δημιουργία, εντός πέντε εβδομάδων, κοινής επιτροπής για να οργανωθεί η «λαϊκή αντίσταση» και να «τερματιστούν οι διχόνοιες».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο έκανε περιοδεία στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα με σκοπό να πείσει και άλλες αραβικές χώρες, όπως το Ομάν, το Μπαχρέιν αλλά και το Σουδάν, να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του αναφέρθηκε σε μυστικές συνομιλίες για αυτό με χώρες της περιοχής.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα