34.8 C
Athens
Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

34.8 C
Athens
Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Ερντογάν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις

“Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις”, είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνομιλία που είχε το πρωί της Παρασκευής στο Μέγρο Μαξίμου με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας Yang Jiechi.

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε παράλληλα ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα επιδώσει σήμερα στον γγ του ΟΗΕ επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην οποία “παρουσιάζεται  και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας, όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή”,

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Η χώρα μας εκτός από την επιθετικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζει και ενέργειες που αμφισβητούν κάθε κανόνα του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Με μια ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα και με κινήσεις που θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μεσόγειο.
«Γι’ αυτό και θέλω να σας πω ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα επιδώσει στον γγ του ΟΗΕ επιστολή μου όπου παρουσιάζεται  και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας. Όπως και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην ευρύετερη περιοχή ε΄να χώρο ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπρόριο, τους ενεργειακούς δρόμους, τις επικοινωνίες»
«Στις δύσκολες ημέρες που διανύνουμε κάθε ένταση σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη συνιστά μία πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης και πολύ περισσότερο όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας που είναι και ανατολικά συνορα της Ευρώπης.  Και συνεπώς η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά διεθή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη μας πυξίδα- και είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε- μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο.
“Η Ελλάδα δεν έκρυψε ποτέ ότι ταυτόχρονα με τα δικαιώματά της υπερασπίζεται πάντα και  την καλή γειτονία. Θεωρώ την  διπλωματία την άλλη όψη της ισχύος της χώρας μου και γι’ αυτό, από τις πολλές υπερβολικές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν θα συγκρατήσω μόνο μία, αυτή που μιλά για διάλογο. Και σε αυτή απαντώ με έξι λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις.
“Η Ελλάδα και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς η λογική να παραβιάζεται. Ας φύγουν λοιπόν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές”

 

Πέτσας για Στόλτενμπεργκ

“Ο γγ του ΝΑΤΟ κατέθεσε κάποιες προτάσεις  για την  αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο. Επομένως, απέχει πολύ από το να χαρακτηριστιεί συμφωνία για έναρξη διαλόγου, όταν βασική προυπόθεση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς της Τουρκίας”, δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην τηλεόραση του Σκάι, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του κ. Στόλτενμπεργκ.
Έκανε λόγο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των δύο πλευρών και διευκρίνισε ότι “δεν είναι κείμενο που να συναινεί η Ελλάδα για επανέναρξη διαλόγου ή η Τουρκία και η Ελλάδα να έχουν συμφωνήσει για επανέναρξη διαλόγου”.

Ο κ. Πέτσας άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι ” καθένας που κατέχει ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να  κινείται με την σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει  και ο γγ του ΝΑΤΟ κατέχει μία μεγάλη θέση”.

Απόστολος Χονδρόπουλος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img