back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιχνηλασία του covid στα αστικά λύματα της Αθήνας από το ΕΚΠΑ

Διαβάστε επίσης

Τα αστικά λύματα “αποκαλύπτουν” την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας και αποτυπώνουν την πορεία της πανδημίας 3-4 ημέρες πριν καταστούν εμφανή σε ένα άτομο τα συμπτώματα και ως εκ τούτου αρκετά νωρίτερα από τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται με βάση τους ελέγχους και τα γνωστοποιημένα κρούσματα.

Ομάδα ερευνητών από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιεί συνεχείς μετρήσεις στα αστικά λύματα της πρωτεύουσας και καταγράφει τα ίχνη της παρουσίας του covid-19 καθώς και την αυξητική τάση των τελευταίων μηνών.

“Τα λύματα είναι το αποτύπωμα της καθημερινότητάς μας. Οτιδήποτε χρησιμοποιούμε μέσα από το μεταβολισμό ή απευθείας, επειδή το απορρίπτουμε , καταλήγει στην Ψυττάλεια. Μέσα από τις αναλύσεις που κάνουμε, διακρίνουμε τα φάρμακα που έχουμε πάρει ή τις χρήσεις απαγορευμένων ουσιών αλλά και αλλαγές τρόπου κατανάλωσης ουσιών από εβδομάδα σε εβδομάδα. Είναι κάτι που το κάνουμε εδώ και 11 χρόνια συστηματικά . Υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος που κάνουμε δειγματοληψίες, κάποιες ουδέτερες εβδομάδες μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου” αναφέρει ο κ. Νίκος Θωμαίδης καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της έρευνας η οποία διεξάγεται , όπως λέει, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ.

Τα χνάρια του covid

“Εμείς αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε και κάνουμε ανάλυση σταθμισμένων 24ωρων δειγμάτων στην Ψυττάλεια και βλέπουμε αν υπάρχει θετική ή αρνητική ανίχνευση του ιού. Έχουμε μία εικόνα και τις τάσεις. Υπήρξε αύξηση μέσα στον Ιούλιο και συνεχίζει μέσα στον Αύγουστο” λέει ο κ. Θωμαίδης στην εκπομπή “Μια ημέρα στην Αθήνα” (7/9/20)  χωρίς όμως να αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσοστά αύξησης στην ανίχνευση του ιού.

‘Εγκαιρη προειδοποίηση

“Είναι μία πρακτική που ξεκίνησε διεθνώς από το Μάρτιο σε συγκεκριμένα κέντρα που ασχολούνται με επιδημιολογία λυμάτων. Προσπαθήσαμε όλοι μαζί να ανιχνεύσουμε τα ίχνη του κορονοιού στα λύματα ως ένα εργαλείο έγκαιρης προειδοποίησης. Μπορεί να εμφανιστεί το ιικό φορτίο πολύ πιο νωρίς , 3-4 μέρες πριν εμφανίσει ο άνθρωπος συμπτώματα. Αν για παράδειγμα σε μία περιοχή παρακολουθούνται τα λύματα, είναι πολύ εύκολο, μέσα από την ανάλυση αυτή να δει κάποιος, ο ΕΟΔΥ πχ, ότι έχουμε την έναρξη ενός κύματος πριν εμφανιστούν καλά-  καλά τα συμπτώματα στον κόσμο” εξηγεί ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Εστίαση σε γηροκομεία και ξενοδοχεία

Η μεθοδολογία και ο έλεγχος των λυμάτων όμως μπορεί να αξιοποιηθεί και σε “κλειστές δομές” και με την εμφάνιση ιχνών covid19 να είναι εφικτή η άμεση παρέμβαση των αρμοδίων φορέων της Πολιτείας.

“Αυτό είναι πολύ σημαντικό για δομές, όπως γηροκομεία, ξενοδοχεία, κλειστές δομές μεταναστών ή τα κρουαζιερόπλοια. Είναι πολύ πιο εύκολο αντί να κάνεις έλεγχο σε ένα- ένα άτομο , να πάρεις δείγμα και να δεις αν η συγκεκριμένη δομή εμφανίζει ίχνη του ιού στα απόβλητα” αναφέρει ο κ. Θωμαίδης και προσθέτει ότι  αν υπάρχει θετική καταγραφή ή τάση αύξησης, μπορούν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν ελέγχους. Η δυνατότητα αυτή δεν έχει τεθεί ακόμα σε εφαρμογή.

“Είναι μία συζήτηση που έχουμε κάνει με τον ΕΟΔΥ και με το Υπουργείο Υγείας. Το έχουμε προτείνει πολλαπλώς, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και νομίζω ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί γιατί ουσιαστικά θα προλάβουμε την εξάπλωση του ιού κυρίως σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες”.

Την περίοδο της “καραντίνας”

Η πρώτη μεγάλη επεξεργασία στοιχείων έγινε την περίοδο του lockdown , όταν ο γενικός πληθυσμός (και ) στην Αττική ήταν υποχρεωτικά κατ οίκον. Ακριβώς εκείνο το διάστημα εκτοξεύθηκε η χρήση παρακεταμόλης , υδροξυχλωροκίνησης, αλλά και τα αντικαταθλιπτικά.

“Αυτό που συνέβη φέτος είναι ότι η περίοδος της δειγματοληψίας συνέπεσε με τo peak του πρώτου κύματος στη χώρα μας. Είχε πολύ ενδιαφέρον να δούμε συγκριτικά τι χημικά χρησιμοποιούσαμε όλη αυτή την περίοδο του lockdown σε σύγκριση με το 2019. Ήταν εντυπωσιακές οι αλλαγές. Τεράστια αύξηση των αντιϊκών φαρμάκων και μεγάλο ενδιαφέρον είχε το κοκτέιλ των ενώσεων που ανιχνεύσαμε ως αποτέλεσμα της χρήσης ουσιών που δεν ήταν συνηθισμένη τα προηγούμενα χρόνια, όπως αντιικά για το HIV, πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση του covid19″ εξηγεί ο κ. Νίκος Θωμαίδης. “Η μεγάλη αύξηση ήταν στην υδροξυχλωροκίνη πάνω από 380%. Είδαμε επίσης αύξηση συγκεκριμένων αντιβιοτικών, αύξηση παρακεταμόλης, ειδικά μετά τη σύσταση του ΕΟΔΥ. Είδαμε αύξηση όμως αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών. Παρόμοια με αυτή της πρώτης περιόδου της οικονομικής χρήσης (2012-2014)”

Γιωργος Αποστολίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα