back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Διήμερο σημαντικών πρωτοβουλιών της Αθήνας εν μέσω τουρκικής προκλητικότητας στην αν. Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Διήμερο  σημαντικών πρωτοβουλιών της χώρας μας εν μέσω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας στη σημερινή συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, που αποτελεί το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ, θα συζητηθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας,  η οποία “δεν είναι απειλή μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Συμμαχία”, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Αύριο, ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κορσική όπου το απόγευμα θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, πριν από την έναρξη της διάσκεψης των εφτά χωρών του Νότου,στην οποία εκτός της Γαλλίας και της Ελλάδας θα συμμετέχουν και οι ηγέτες της Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.
Στη συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν θα συζητηθεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και όλο το πλέγμα των ελληνογαλλικών σχέσεων με έμφαση και στα ζητήματα της αμυντικής συνεργασίας και των εξοπλισμών.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να εξετάσουν τις λεπτομέρειες των ζητημάτων αυτών, που έχουν αποτελέσει αντικείμενο μακράς προετοιμασίας σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.
 Όπως διευκρίνισε πάντως την Τρίτη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας “δεν θα υπάρχουν υπογραφές, αλλά ένας σαφής οδικός χάρτης για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι”. Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Μακρόν αναμένεται να στείλει ηχηρό μήνυμα για την τουρκική προκλητικότητα.
 Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι η αποχώρηση του Ορουτς Ρέις και των συνοδευτικών πλοίων συνιστά προϋπόθεση για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενόψει της σημερινής πολιτικής συζήτησης στο ΝΑΤΟ, ότι αναγκαία συνθήκη για την αποκλιμάκωση είναι η αποχώρηση του Ορουτς Ρέις γιατί η παρουσία του είναι αυτή που προκαλεί την ενταση και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι μία τέτοια πολιτική συζήτηση μεταξύ όλων των συμμάχων πρέπει να προηγηθεί και να ορίσει τις παραμέτρους για την όποια τεχνική συζήτηση ακολουθήσει στο πλαίσιο της Συμμαχίας. 
Για την Αθήνα είναι σαφές όσον αφορά και τον κατάλογο προτάσεων του ΝΑΤΟ, ότι οι όποιες παρατηρήσεις έπονται της σημερινής πολιτικής συζήτησης, την σημασία της οποίας για τον καθορισμό της μετέπειτα στάσης της χώρας αναγνώρισε και ο Στέλιος Πέτσας.
“Υπάρχει ένα έγγραφο στο τραπέζι από τη γραμματεία του ΝΑΤΟ το οποίο επιδέχεται
παρατηρήσεων των πλευρών. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί και αν αυτές οι παρατηρήσεις θα είναι γραπτές ή αν θα είναι άλλου τύπου, μετά από την συνάντηση που θα γίνει σε επίπεδο πρέσβεων”, δήλωσε χθες, ενώ διευκρίνισε ότι “είναι άλλο το επίπεδο των πολιτικών ενεργειών που αναλαμβάνει η Ελλάδα -όπως αυτή του North Atlantic meeting, και οι πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και του Ο.Η.Ε.- και είναι άλλο το επίπεδο των τεχνικών συζητήσεων σε στρατιωτικό σκέλος, προκειμένου να υπάρξει απόσυρση των ναυτικών δυνάμεων από την περιοχή.”
Απόστολος Χονδρόπουλος
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα