back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δεν αναμένει ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Άγκυρα ο Τσαβούσογλου

Διαβάστε επίσης

Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία δεν περιμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα της επιβάλει κυρώσεις εξαιτίας της διένεξής της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει πως υποστηρίζει πλήρως τα μέλη της Ελλάδα και Κύπρο στη διένεξη και πως σχεδιάζει κυρώσεις που ενδέχεται να επιβάλει στην Τουρκία, αν δεν αρχίσει διάλογος.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίσθηκε και πάλι στη συνέντευξή του στο NTV ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ανακοίνωση με την οποία καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες «να επιστρέψουν σε μια ουδέτερη στάση στην Κύπρο», σε μια αντίδραση της Άγκυρας στην υπογραφή μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Λευκωσίας ενός Μνημονίου Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του το Σάββατο στην Κύπρο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει «βαθιά ανήσυχη» για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Πομπέο υπεγράφη μεταξύ της Λευκωσίας και της Ουάσινγκτον ένα Μνημόνιο Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα οι ΗΠΑ αποφάσισαν την μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Το Μνημόνιο Συναντίληψης δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα βλάψει την επίλυση του Κυπριακού», δηλώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ αύξησαν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Καλούμε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πολιτική της ουδετερότητας που παραδοσιακά υιοθετούν στην Κύπρο και να συμβάλουν στις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίλυση του Κυπριακού», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα