back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο το ν/σ που απειλεί τη συμφωνία του Brexit – Τελεσίγραφο της Ε.Ε στον Μπόρις Τζονσον

Διαβάστε επίσης

Απομένουν μόλις τεσσερισήμισι μήνες έως την 1η Φεβρουαρίου όταν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πολυαναμενόμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και την ΕΕ μοιάζει λιγότερο από ποτέ εφικτή .

Εδώ και μήνες σε στασιμότητα οι διμερείς συμφωνίες για το μέλλον των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο πλευρών, γνώρισαν σημαντική επιδείνωση τη περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απείλησε με μονομερείς αλλαγές στο κείμενο της αποχώρησης και ειδικότερα στο πρωτόκολλο περί Βόρειας Ιρλανδίας. Τέτοιες αλλαγές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για το Εσωτερικό Εμπόριο το οποίο τίθεται σήμερα προς συζήτηση στο βρετανικό Κοινοβούλιο και αφορά  εκτός των άλλων τη θέσπιση τελωνειακών ελέγχων στο εμπόριο με τη Βόρειο Ιρλανδία και τις προϋποθέσεις κρατικών επιδοτήσεων σε βρετανικές επιχειρήσεις.

Αποδέκτης του προφανούς εκβιασμού η ΕΕ εξέφρασε την οργή της μέσω των θεσμών και  έθεσε τελεσίγραφο τα τέλη του μηνός Σεπτεμβρίου για ανάκληση των αλλαγών . Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ αιφνιδιάσθηκε από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπορις Τζονσον ο οποίος μοιάζει να μην έχει τίποτε να χάσει από ένα σκληρό Μπρέξιτ με δεδομένο ότι η βρετανική οικονομία έχει ήδη δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από την πανδημία και το lockdown.

Μέχρι πριν από 10 ημέρες τρία κεντρικά θέματα που εμπόδιζαν την πρόοδο των διαπραγματεύσεων: η συμφωνία για την αλιεία, η διαχείριση των κρατικών επιδοτήσεων και οι δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού. Τώρα ήρθε να προστεθεί ένα κολοσσιαίο θέμα η  τροποποίηση  της συμφωνίας για το Brexit που υιοθετήθηκε  μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Πρόκειται για ενέργεια που εάν υιοθετηθεί , θα αποτελεί παραβίαση  διεθνούς δικαίου  όπως παραδέχθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Μπράντον Λιούς  και υπογραμμίζει η παραίτηση του  επικεφαλής του νομικού τμήματος της κυβέρνησης, Τζόναθαν Τζόουνς.

Μετά την εξέλιξη αυτή, που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του κυβερνώντος  κόμματος των Συντηρητικών όσο και στην αντιπολίτευση, η Κομισιόν διεκδικεί απόσυρση των αμφιλεγόμενων αλλαγών στη συμφωνία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, απειλεί με νομικά μέτρα, όπως η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή προστίμου κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα  με την εφημερίδα The Guardian οι αντιδράσεις στο εσωτερικό των Τόρις  πληθαίνουν. Σήμερα, έρχεται  να  προστεθεί  δίπλα στην πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και ο επίσης πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που ζητά την απόσυρση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου.

O Λιονέλ Λοράν του Bloomberg σχολιάζει σχετικά: «Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη εκ μέρους της Ε.Ε. μπορεί να μην ηχεί ιδιαιτέρως επιθετική πράξη σε έναν κόσμο στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να σχίσει τα πάντα, από συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μέχρι συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Αλλά στον ανιαρό κόσμο της διπλωματίας των Βρυξελλών, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Αν ο Τζόνσον πραγματοποιήσει την προσπάθειά του να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ μπορεί να μπει στο Eurostar και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες. Η νομική διαδικασία για την προσφυγή εναντίον του Λονδίνου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει πολλά στάδια και πιθανότατα θα ξεπερνούσε χρονικά την προθεσμία του Δεκεμβρίου για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Κι ενώ οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών πάντα προκρίνουν τις διαπραγματεύσεις έναντι των πολεμικών ιαχών από τους πολιτικούς, πιθανότατα δεν θα είχε απομείνει ίχνος εμπιστοσύνης για να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες. Ούτε θα είχε τη δυνατότητα ο Μπαρνιέ να πείσει τα 27 μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο να υπογράψουν μια δεσμευτική συμφωνία».

Προς το παρόν, οι δύο πλευρές εμφανίζονται αδιάλλακτες, έχουν δεσμευτεί όμως ότι θα συνεχίσουν να συνομιλούν την προσεχή εβδομάδα , όμως οι εξελίξεις προκαλούν σοβαρότατες ανησυχίες στον επιχειρηματικό  κόσμο .

Έκκληση απηύθυναν σήμερα οι ευρωπαϊκές και βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε μία νέα συμφωνία, προειδοποιώντας ότι ένα άτακτο Brexit, θα μπορούσε να κοστίσει στον κλάδο απώλειες έως 110 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για το οριστικό διαζύγιο Ε.Ε. – Βρετανίας τον Δεκέμβριο, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις 2 πλευρές για μία εμπορική συμφωνία από το 2021 και μετά, έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, μετά την παρουσίαση από τη Βρετανία ενός σχεδίου για το σπάσιμο της συμφωνίας αποχώρησης, την οποία και υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Ιανουάριο.

Σε μία ενδεχόμενη αποτυχία συναίνεσης, η επιβολή δασμών θα είναι μονόδρομος. Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των τιμών στις εισαγωγές των οχημάτων, προκαλώντας υποχώρηση της ζήτησης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής κατά 3 εκατ. οχήματα στην επόμενη πενταετία, όπως αναφέρει η σημερινή κοινή ανακοίνωση 23 ενώσεων του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας.

 

Newsroom Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα