back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Οι απάχηδες των Αθηνών» άδουσιν ξανά

Διαβάστε επίσης

Η ταινία «Οι απάχηδες των Αθηνών» προβάλλεται σήμερα 15 Σεπτεμβρίου στο νότιο πλακόστρωτο, αύλειο χώρο του Μεγάρου της Δουκίσσης Πλακεντίας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στις 20.30

Η ταινία θεωρείτο χαμένη

Κάπου χαμένη στα αρχεία της Γαλλικής ταινιοθήκης, ανακάλυψε πριν τέσσερα χρόνια ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς μια κόπια της ταινίας του 1930 «Οι απάχηδες των Αθηνών» του Δημήτρη Γαζιάδη. Επρόκειτο για ένα μοναδικό εύρημα καθώς η ταινία θεωρείτο χαμένη. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αγκάλιασε από την αρχή στο ακέραιο το δύσκολο εγχείρημα της αποκατάστασης της ταινίας, από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το ταξίδι της αποκατάστασης

Η ταινία βασίζεται στην ομώνυμη οπερέτα των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα, σε ελεύθερη απόδοση, η οποία καταγράφει έξοχα ορισμένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Αθήνας και των περιχώρων, και συλλαμβάνει την καθημερινότητα του 1930 στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στην Αγορά, στο Θησείο, στο Γκάζι, στα Χαυτεία, στην Πλατεία Συντάγματος, στην Ομόνοια, στην οδό Σταδίου, στην Πανεπιστημίου, αλλά και στα Ανάκτορα του Τατοΐου και απεικονίζει με μοναδικό τρόπο την ταξική κοινωνία της εποχής στην Ελλάδα.

Το ταξίδι της αποκατάστασης της εικόνας αποδείχθηκε δύσκολο και με προκλήσεις. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Ηλέκτρα Βενάκη στη διάρκεια της ψηφιοποίησης αφορούσε τα καρέ της ταινίας. Στο πέρασμα από τον βωβό κινηματογράφο στον ομιλούντα, οι ταινίες γυριζόντουσαν και παιζόντουσαν σε διαφορετικά καρέ. Δηλαδή, μια ταινία μπορούσε να γυριστεί, αλλά κυρίως να προβληθεί από 18 έως 24 καρέ. Έγιναν πολλά τεστ με το εργαστήριο της Μπολόνια και του Παρισιού, παρουσία εκπροσώπων της Γαλλικής και της Ελληνικής Ταινιοθήκης μέχρι να βρεθούν τα σωστά καρέ με τα οποία γυρίστηκε η ταινία και με τα οποία πρέπει να προβληθεί ώστε να μην «τρέχουν» οι ηθοποιοί. Αποφασίστηκε δε να διατηρηθούν η κίτρινη απόχρωση στην αρχή και η μπλε στο τέλος της ταινίας, που αποτελούσαν μια κινηματογραφική επιλογή που συνάδει με την πλοκή του έργου.

Η αποκατεστημένη κόπια σε 4Κ ξεκίνησε τη νέα της ζωή το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ με ζωντανή μουσική, σε μια προσπάθεια να ανασυσταθεί η αρχική -οριστικά χαμένη- ηχητική μπάντα του έργου, ενώ η ηχογραφημένη εκδοχή της συγκεκριμένης ζωντανής εκτέλεσης ενσωματώθηκε στο ψηφιακό αρχείο για τις επόμενες προβολές.

Η μουσική έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον μουσικολόγο Γιάννη Σαμπροβαλάκη του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, ενώ ο Γιάννης Τσελίκα υπογράφει το τελικο μουσικό αποτέλεσμα βασισμένο στις αυθεντικές παρτιτούρες της θεατρικής οπερέτας του Νίκου Χατζηαποστόλου.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα