back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας

Διαβάστε επίσης

Οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας παρουσίασαν το πρόγραμμά τους το βράδυ της Τετάρτης με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκά Κατσίκα να ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης από τον θερινό κινηματογράφο της Αίγλης Ζαππείου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.
Το 26ο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου, παρουσιάζοντας συνολικά 138 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, ελληνικές πρεμιέρες, επιλογές από το ακυρωμένο Φεστιβάλ Καννών και ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.
Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι ένα από τα λίγα Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται φέτος στον φυσικό τους χώρο, τις κινηματογραφικές αίθουσες, συνδυάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα κλειστά και θερινά σινεμά αλλά και online προβολές. Ο Λουκάς Κατσίκας, παρουσίασε συνοπτικά το πρόγραμμα το οποίο φιλοξενεί 90 μεγάλου μήκους ταινίες, 48 μικρού μήκους και 3 Διαγωνιστικά Τμήματα ενώ μεγάλο μέρος του προγράμματος αναδεικνύει «και φέτος γυναικείες φωνές, ερμηνείες και ιστορίες με συναρπαστικές δημιουργούς και πρωταγωνίστριες που μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε το σινεμά μέσα από τη δικαιότερη εκπροσώπηση».

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ξεκινά η ηλεκτρονική προπώληση των εισιτηρίων για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

«Όταν το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ολοκληρώσει με το καλό τις προβολές του για φέτος, θα το θυμόμαστε περισσότερο από κάθε προηγούμενο. Θα το μνημονεύουμε, καταρχάς, ως ένα από τα λίγα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο που ευτύχησε να διεξαχθεί κανονικά και στη φυσική του μορφή, τη στιγμή που το αδυσώπητο 2020 μας έπεισε να μην θεωρούμε τίποτα πια δεδομένο. Θα το αναφέρουμε ως το πρώτο υβριδικό φεστιβάλ στη χώρα μας – έναν τολμηρό συνδυασμό προβολών σε χειμερινές αίθουσες, σε θερινά σινεμά και σε ψηφιακή πλατφόρμα, ούτως ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι θεατές και για πρώτη φορά από όλη την Ελλάδα. Θα το θυμόμαστε, όμως, κι ως εκείνο που οι άνθρωποί του πλαισίωσαν με τη μέγιστη αγάπη και με ένα γιγάντιο αίσθημα καθήκοντος.
Σε μια ξεκάθαρα δυστοπική χρονιά, όπου ο κινηματογράφος και η ίδια η αίθουσα παρ’ ολίγον να αποτελέσουν απειλούμενο είδος, οι Νύχτες Πρεμιέρας θέλησαν να υπερασπιστούν όσο ποτέ άλλοτε τη σημασία του σινεμά ως φυσικό χώρο και ως συμμετοχική διαδικασία, να συσπειρώσουν ξανά το κοινό γύρω από την θεσπέσια εμπειρία τού να βλέπουμε μαζί ταινίες και να δημιουργήσουν τις πιο ασφαλείς συνθήκες θέασης προκειμένου να συμβεί αυτό».

Ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκης, εξέφρασε την χαρά του για την υλοποίηση του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «αυτή την χρονιά, η πραγματοποίηση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης δεν ήταν ούτε προφανής, ούτε αυτονόητη και το γεγονός ότι οι Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθούν πιστοποιεί την ανθεκτικότητα και ευελιξία του θεσμού αλλά και ότι οι συνθήκες υλοποίησης θα παίξουν σημαντικό ρόλο».

Ενημερωθείτε για την ηλεκτρονική προπώληση καρτών διαρκείας μέσω viva.gr, μελετήστε το ωρολόγιο πρόγραμμα και διαβάστε τα πάντα για το φετινό πρόγραμμα στο επίσημο site του φεστιβάλ www.aiff.gr.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα