back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιράν: Κάλεσμα για αντίσταση στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προβάλλει αντίσταση στη χρήση από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ του εργαλείου των κυρώσεων για να επιβάλλει τη θέλησή της μέσω του «εκφοβισμού» διότι αλλιώς θα πρέπει να περιμένει κυρώσεις, δήλωσε χθες Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Χουσέιν Σαλαμί υποβάθμισε χθες το ενδεχόμενο πολέμου με τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο περί αμερικανικής «μπλόφας».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα του δίνει τη δυνατότητα να επιβάλλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε η Ουάσινγκτον κρίνει πως παραβιάζει το εμπάργκο πώλησης συμβατικών όπλων στο Ιράν, το οποίο τυπικά πρόκειται να εκπνεύσει τον Οκτώβριο, έλεγαν ενημερωμένες πηγές την Πέμπτη.

Χθες Σάββατο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι πρακτικά όλες οι κυρώσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας επανήλθαν «σε ισχύ», και άρα κατά την άποψη της Ουάσινγκτον το εμπάργκο όπλων πλέον δεν θα εκπνεύσει. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ διεμήνυσε ταυτόχρονα πως στο εξής η κυβέρνηση του Τραμπ θα τιμωρεί όποιον «παραβιάζει» τις κυρώσεις, μολονότι άλλες χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ανάμεσά τους και σύμμαχοι-κλειδιά της Αμερικής, διαβεβαιώνουν αντιθέτως πως η αμερικανική πρωτοβουλία δεν έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα.

«Οι Αμερικανοί κατά κανόνα δρουν με τον εκφοβισμό κι επιβάλλουν κυρώσεις (…) Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει στον εκφοβισμό», τόνισε ο Ζαρίφ μιλώντας στην ιρανική κρατική τηλεόραση λίγες ώρες πριν από την «προθεσμία» που είχαν ορίσει οι ΗΠΑ για την επαναφορά κατ’ αυτές των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν σε ισχύ.

Διότι οι άλλες χώρες «θα αντιμετωπίσουν τα ίδια αύριο, όταν η Αμερική θα εφαρμόσει την ίδια προσέγγιση όσον αφορά τον (σ.σ. υπό κατασκευή αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία) Nord Stream (2) και άλλα σχέδια, επειδή αυτός που συνηθίζει να επιβάλλει τη βούλησή του μέσω του εκφοβισμού θα συνεχίσει να δρα με τον ίδιο τρόπο εάν του επιτραπεί να το κάνει μια φορά», εξήγησε ο Ζαρίφ.

Οι ΗΠΑ και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εναντιώνονται στο έργο κατασκευής του Nord Stream 2, διότι λένε πως θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

«Ουδεμία δύναμη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, μπορεί να επιβάλλει νέο πόλεμο στο ιρανικό έθνος, άρα ο κόσμος δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τις υπερβολικές μπλόφες του αμερικανού προέδρου», δήλωσε εξάλλου ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χουσέιν Σαλαμί, σύμφωνα με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Ο Σαλαμί προφανώς έκανε την τοποθέτηση αυτή αντιδρώντας σε ανάρτηση του Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter στην οποία ο μεγιστάνας διεμήνυσε πως εάν το Ιράν διέπραττε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, τα αμερικανικά αντίποινα θα ήταν «1.000 μεγαλύτερα σε μέγεθος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα