back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Covid-19: Μαδρίτη όπως Αθήνα – Τα μέτρα της ισπανικής πρωτεύουσας για την Αττική

Διαβάστε επίσης

Τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν στην Μαδρίτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την Αττική καθώς τα κρούσματα συνεχώς ανεβαίνουν, ενώ ανοδικές τάσεις έχει και ο δείκτης R ο οποίος πλέον έχει υπερβεί κατά πολύ το ένα, γεγονός που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα.

Τα μέτρα που λήφθηκαν στην Μαδρίτη, χωρίς να γίνει γενικό Lockdown εστιάζονται κυρίως στον περιορισμό των μετακινήσεων των ατόμων ηλικίας 65 και άνω και στην εργασία από το σπίτι για την πλειοψηφία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την διαδικασία να… μεταφέρει την Μαδρίτη στην Αττική με τις ιδιαιτερότητες βέβαια της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας αφού η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει περισσότερο πληθυσμό από ότι η Ελλάδα. Ειδικότερα αν τα κρούσματα συνεχίσουν να έχουν απειλητική άνοδο και την επόμενη εβδομάδα, βάσει των μέτρων που ελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στο εγχείρημα της Μαδρίτης. Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση και τους επιστήμονες είναι το χρονικό διάστημα που θα εφαρμοστούν τα νέα πιο σκληρά μέτρα καθώς είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσουν να επαναληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν δεν σημειωθεί ανάσχεση του υιού,  καθώς θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία. Πάντως, το χρονικό διάστημα που εξετάζεται από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες είναι τουλάχιστον τρεις εβδομάδες με έναν μήνα ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο Νοέμβριος .

Το μέτρα που επεξεργάζονται

  • Καθολική χρήση μάσκας
  • Τηλεργασία για ποσοστό κοντά στο 60% των εργαζομένων
  • Περιορισμό των μετακινήσεων των ατόμων 65 και άνω με SMSκαι έγγραφες άδειες.
  • Περισσότερη μείωση του ποσοστού των ατόμων που εισέρχονται σε κλειστούς χώρους όπως πολυκαταστήματα κ.α.
  • Άμεσο κλείσιμο όλων καταστημάτων και χώρων που εντοπίζεται κρούσμα και ιχνηλάτηση.
  • Αυστηρά πρόστιμα και ποινές σε όσους σπάνε την καραντίνα.
  • Περισσότερα τεστ
  • Μείωση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων

Οι ελεύθεροι χώροι

Μετά τα μέτρα που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αποκαλύφθηκε και το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τους συνωστισμούς στις πλατείες. Σύμφωνα με πληροφορίες στη ΓΑΔΑ έγινε σύσκεψη με αφορμή την οδηγία για το ανώτατο όριο συνάθροισης έως 9 άτομα.

Η αστυνομία αναμένεται να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να επιβάλει τα αντίστοιχα πρόστιμα, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί η λήψη μέτρων αντίστοιχων με εκείνα του περασμένου Μαΐου. Μεταξύ των μέτρων που ενδέχεται να εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. ως έσχατο μέσο είναι τα εξής:

«Κορδέλες» αποκλεισμού σε πλατείες προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός.

Ομάδες έκτακτου από-συγχρωτισμού, δηλαδή αστυνομικοί που θα καταφτάνουν πολύ έγκαιρα σε σημεία με υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για να γίνονται συστάσεις.

Διαφημιστική καμπάνια κατά του συνωστισμού και για την εφαρμογή των μέτρων.

Συστάσεις αποσυμφόρησης από μεγάφωνα περιπολικών σε δύο με τρεις γλώσσες, ίσως και παραπάνω.

Συχνές περιπολίες και παρουσία στατικών δυνάμεων σε πλατείες.

Αντι-Covid «περιφρούρηση» σε πεζοδρόμους, πάρκα, πλατείες, αλσύλλια και ανοιχτούς αθλητικούς χώρους και στάδια.

Επιβολή προστίμων σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα νέα μέτρα

Παραινέσεις σε περίπτερα και μίνι μάρκετ που βρίσκονται κοντά πλατείες και χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, προκειμένου να μην δίνουν πολλά οινοπνευματώδη ποτά.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα