back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εκτεθειμένες στη βία των δραστών οι επιζώσες στη Λέσβο

Διαβάστε επίσης

Την άμεση μετεγκατάστασή από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 γυναικών, που επέζησαν έμφυλης βίας ζητά το Κέντρο Διοτίμα.

Η πλειοψηφία αυτών των γυναικών έχει  βιώσει ένα ή και περισσότερα περιστατικά έμφυλης βίας το τελευταίο εξάμηνο, στην Ελλάδα, όπως καταγράφεται από την παρέμβασή της οργάνωσης στο πεδίο. Τα περιστατικά αφορούν κατά κύριο λόγο βιασμούς και ενδοοικογενειακή βία εντός του camp της Μόριας, καθώς υπήρξε σημαντική αύξηση αυτών των μορφών έμφυλης βίας το τελευταίο τρίμηνο που είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στο ΚΥΤ.

Πρόκειται για γυναίκες που έχουν υποστεί πολλαπλές μορφές έμφυλης βίας στη χώρα καταγωγής τους και κατά το ταξίδι, επιβαρυμένες με βασανιστήρια, με σοβαρά προβλήματα υγείας, συχνά μόνες ή μόνες μητέρες. Ογδόντα εξ αυτών λαμβάνουν νομική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη από το Κέντρο Διοτίμα, με τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Για αυτό τον ευάλωτο και ήδη επιβαρυμένο πολλαπλά πληθυσμό, η παραμονή σε μη ασφαλή μέρη, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, με δεδομένο ότι οι δράστες μπορούν να εντοπίσουν και να προσεγγίσουν τις γυναίκες ανά πάσα στιγμή» επισημαίνουν από το Κέντρο Διοτίμα. «Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τις πρώτες μέρες μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, τρεις επιζώσες εξυπηρετούμενες του Κέντρου Διοτίμα ανέφεραν απειλητική προσέγγιση από τον κακοποιητή κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η κατάσταση επισφάλειας των επιζωσών επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο αν συνυπολογιστεί ότι η παρουσία αστυνομίας και στρατού δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και αίσθηση ασφάλειας απέναντι μάλιστα στις ακροδεξιές ομάδες που κινούνται με απειλητικές διαθέσεις ενάντια τόσο στον συγκεντρωμένο προσφυγικό πληθυσμό, όσο και στους εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων και τους αλληλέγγυους από την τοπική κοινωνία».

Τα αιτήματα

«Μέχρι σήμερα περίπου 100 ευάλωτες γυναίκες μεταξύ των οποίων και επιζώσες έμφυλης βίας έχουν μεταφερθεί με τη συνδρομή και του Κέντρου Διοτίμα σε ασφαλή χώρο στο νησί. Ωστόσο η συνεχής κατάσταση επισφάλειας, που έχει διαμορφωθεί, δεν επιτρέπει να υπάρξει μια επαρκής απόκριση και να σχεδιαστούν και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια τους.  Καλούμε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να μεριμνήσει άμεσα για αυτό τον ευάλωτο πληθυσμό:

  • Να λάβει άμεσα μέτρα εντοπισμού, προστασίας, ασφαλούς στέγασης και συνέχισης των υποστηρικτικών υπηρεσιών σε επιζώσες και επιζώντες έμφυλης βίας.
  • Να υλοποιηθεί άμεσα η ασφαλής μετεγκατάσταση τους σε στεγαστικές δομές στην ενδοχώρα.»

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα