back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κινητοποίηση εικαστικών καλλιτεχνών έξω από το ΥΠΠΟΑ

Διαβάστε επίσης

Μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.) πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού το μεσημέρι της Δευτέρας. Παράλληλα, ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, στις 11.30, καθώς τότε ορίστηκε η συνάντηση με την την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Παράλληλα, με επιστολή τους στην υπουργό Πολιτισμού ζητούν μέτρα στήριξης της Τέχνης και των δημιουργών. «Ο κλάδος των εικαστικών πλήττεται από τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται για την πανδημία», αναφέρουν, μεταξύ άλλων και προσθέτουν ότι στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου «η σημερινή υγειονομική κρίση και τελικά διαμορφώνεται μια κατάσταση απαράδεκτη που εξοντώνει την καλλιτεχνική δημιουργία».

54_DT_Deltio_typou_Kinitopoiisi_28_09_2020

Η ανοιχτή επιστολή του ΔΣ του ΕΕΤΕ στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει ως εξής:

«κ. Υπουργέ

Ο κλάδος των εικαστικών καλλιτεχνών πλήττεται από τα έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται για την πανδημία, κατάσταση που συσσωρεύει κι άλλα προβλήματα στην ήδη δύσκολη κατάσταση που βίωναν όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι εικαστικοί καλλιτέχνες.

Εκθέσεις ματαιώνονται από το Φεβρουάριο συνεχώς, η διακίνηση έργων έχει προ πολλού σταματήσει, αναθέσεις έργων και καλλιτεχνικές εργασίες δεν γίνονται. Στην άσχημη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι νόμοι 4387/16 και 4412/16 της προηγούμενης Κυβέρνησης, όπως και η καθυστέρηση αντιμετώπισης εκ μέρους της σημερινής Κυβέρνησης σημαντικών για τους εικαστικούς θεμάτων όπως οι συντάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού, η εφαρμογή του νόμου του 1% για τη δημιουργία και τοποθέτηση έργων εικαστικών τεχνών σε δημόσιους χώρους και κτίρια, ή οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις που έχει προτείνει το ΕΕΤΕ στο Υπουργείο σας για τα καλλιτεχνικά έργα και το δημόσιο χώρο, έρχεται και η σημερινή υγειονομική κρίση και τελικά διαμορφώνεται μια κατάσταση απαράδεκτη που εξοντώνει την καλλιτεχνική δημιουργία. Έρχονται σήμερα να προστεθούν οι συνέπειες της πανδημίας, στις οποίες απαντήσατε με μόνο 100.000,00 ευρώ στο ΕΕΤΕ για αγορά έργων εικαστικών τεχνών απ ευθείας από τους δημιουργούς (χωρίς μεσάζοντες), ποσό εξαιρετικά χαμηλό, που αν συνυπολογίσουμε τις κρατήσεις και τον ΦΠΑ σημαίνει μια μικρή ελάφρυνση της τάξης των 600 ευρώ για 80 καλλιτέχνες!!!

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η εκ των πραγμάτων ΕΞΑΙΡΕΣΗ των εικαστικών καλλιτεχνών στην πράξη από οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε στην σχετική κυβερνητική απόφαση πριν λίγες μέρες για την υποτιθέμενη «στήριξη των καλλιτεχνών» που εξαγγέλθηκε.

Η ανακολουθία λόγων και έργων σας εξοργίζει τον καλλιτεχνικό κόσμο:

1. Δηλώσατε την Άνοιξη ότι το μητρώο καλλιτεχνών του ΥΠΠΟ που δημιουργήσατε με το Υπουργείο Εργασίας ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ με την οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών.

2. Δεν απαντήσατε ποτέ τόσο εσείς όσο και ο Υπουργός Εργασίας σε σειρά ερωτήσεων που υποβάλαμε εγγράφως ως δημόσιος φορέας για το Μητρώο, προκειμένου να γνωρίζουν οι καλλιτέχνες τις επιπτώσεις και τους όρους, ώστε να γραφτούν ή όχι οι εικαστικοί καλλιτέχνες στο Μητρώο στο Υπουργείο Εργασίας, με δεδομένο ότι για το κράτος υπάρχει μητρώο των εικαστικών καλλιτεχνών και αυτό είναι το μητρώο του ΕΕΤΕ που είναι ΝΠΔΔ, εποπτευόμενο μάλιστα από το Υπουργείο σας..

3. Έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση και εξαγγέλει οικονομική στήριξη 534 ευρώ το μήνα, για δύο μήνες, σε όσους καλλιτέχνες ελεύθερους επαγγελματίες έχουν γραφτεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών των Υπ. Εργασίας και Πολιτισμού, στην Εργάνη, χωρίς προηγούμενα να έχει απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τη χρήση του Μητρώου αυτού. Μάλιστα η σύνδεση αυτού του μητρώου με τον ΕΦΚΑ δημιουργεί εμπόδια για τους εικαστικούς οι οποίοι δεν υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΦΚΑ.

κ. Υπουργέ

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ επιχείρησε πολλές φορές να συζητήσει μαζί σας –όπως και με τους συνεργάτες σας- για τα σημαντικά θέματα του κλάδου, πράγμα που δεν έγινε.

Δεν απαντήσατε ποτέ καμία από τις επιστολές του ΕΕΤΕ.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ αποφάσισε και καλεί εικαστικούς καλλιτέχνες έξω από το Υπουργείο σας τη Δευτέρα 28/9/2020 στις 12.00.

Κανένα μέτρο δεν θα σταματήσει το ΔΣ του ΕΕΤΕ από την προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου, και σας καλεί να δεσμευτείτε γι αυτά μπροστά στους καλλιτέχνες και τους εκπροσώπους τους.

Ζητούμε να γίνει συνάντηση άμεσα μαζί σας. Εμείς τη Δευτέρα θα είμαστε στο Υπουργείο σας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΝΑΒΟΛΗ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα