back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Politico: Η θρησκευτική ομάδα “Άνθρωποι της Δόξας” είναι το σκοτεινό κεφάλαιο στη ζωή της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ

Διαβάστε επίσης

H δικαστίνα ομοσπονδιακού εφετείου Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ, είναι η  υποψήφια  του Αμερικανού Προέδρου, Τραμπ για την ανάληψη ισόβιας θητείας στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η υποψηφιότητα της παρουσιάσθηκε το Σάββατο στην πιο γρήγορη αντικατάσταση κενής θέσης στο Ανώτατο Δικαστήριο εν μέσω προεδρικών εκλογών. Καλείται να αντικαταστήσει την εμβληματική Δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκαναδιατάσσοντας σε ακόμη πιο συντηρητικές θέσεις την ισορροπία στο κρίσιμο αυτό θεσμό  του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.Αν η Γερουσία εγκρίνει, όπως αναμένεται, την εκλεκτή του Τραμπ, θα δώσει στους συντηρητικούς μια επιβλητική πλειοψηφία 6-3 στο Δικαστήριο σε μια εποχή έντονων πολιτικών διχασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Έιμι Κόνει Μπάρετ που είναι ο τρίτος διορισμός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο, θα αντιμετωπίσει μια σειρά άτυπων και επίσημων συνεδριάσεων στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους . Μητέρα εφτά παιδιών, Συντηρητική, Καθολική, 48 ετών, ορίστηκε από τον Τραμπ στο 7ο Αμερικανικό Εφετείο του Σικάγο το 2017 και είναι γνωστή για τις συντηρητικές θρησκευτικές απόψεις της. Έχει διατελέσει βοηθός του συντηρητικού δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Άντονι Σκαλία, ο οποίος πέθανε το 2016.

Οργανώσεις προάσπισης του δικαιώματος στην άμβλωση εκφράζουν ανησυχίες ότι ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου η Μπάρετ μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή της Roe v. Wade του 1973, της απόφασης σταθμό του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Politico  θρησκευτική ομάδα Άνθρωποι της Δόξας, είναι ένα από τα σκοτεινά κεφάλαια στη ζωή της δικαστού . Όπως σημειώνει η αμερικανική έκδοση της πολύ έγκυρης  πολιτικής ιστοσελίδας,  η Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ μετακόμισε στο Σάουθ Μπεντ (Ιντιάνα) το 2002 προκειμένου να ξεκινήσει ακαδημαϊκή καριέρα στη νομική σχολή από την οποία είχε η ίδια αποφοιτήσει. Παράλληλα παρακολουθούσε αγώνες αμερικανικού ποδοσφαίρου, ενώ έγινε μέλος σε ένα γυμναστήριο, στο οποίο είναι ακόμη γνωστή για τις επιδόσεις της στις έλξεις, σχολιάζει το POLITICO.

Εκείνη την εποχή,  η Μπάρετ συνδέθηκε με μία τοπική θρησκευτική κοινότητα: τους People of Praise (Ανθρώπους της Δόξας). Μέλος της ίδιας κοινότητας είναι σήμερα και ο σύζυγός της (δικηγόρος και πρώην δημόσιος κατήγορος). Πρόκειται για μία χριστιανική ομάδα που ιδρύθηκε εκεί το 1971, εντός της παράδοσης της Καθολικής Εκκλησίας, βρίσκεται  όμως εκτός του ελέγχου της. Ένας πέπλος σιωπής καλύπτει τόσο την δράση της  θρησκευτικής αυτής κοινότητας όσο και  το είδος της σχέσης και τις εξαρτήσεις που διατηρεί η δικαστίνα με αυτούς . Την σιωπή γύρω από το θέμα εντείνει, αφενός, η ίδια η θρησκευτική κοινότητα λογω του μυστικισμού που καλύπτει την δράση της. Οι Ρeople of Praiseη  διαθέτουν  ηλεκτρονική σελίδα, αλλά δεν επιτρέπουν  στους δημοσιογράφους αλλά και τρίτους να επισκεφτούν το κέντρο θρησκευτικής λατρείας τους . Από την άλλη η ίδια η Μπάρετ, η οποία  όταν διορίστηκε από τον πρόεδρο Τραμπ για την ανάληψη των ομοσπονδιακών δικαστικών καθηκόντων της, το 2017, απέκρυψε τη συμμετοχή της στην αναφερόμενη θρησκευτική ομάδα.

Και ενώ αρκετές διαστάσεις της ζωής της συνδέονται με το υψηλού επιπέδου βιογραφικό της : πτυχίο νομικής με την ύψιστη ακαδημαϊκή διάκριση (summa cum laude) ,  η σχέση της με την πνευματική της ομάδα συγκεντρώνει πολλά ερωτηματικά.

Οι επικριτές της Μπάρετ  θέτουν ερωτήματα για τον ρόλο των δεσμεύσεων των μελών της αναφερόμενης θρησκευτικής ομάδας (που δεν αποτελούν όρκο ή προφορική υπόσχεση, αλλά μία σημαντική προσωπική δέσμευση – σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της ομάδας) στη διαμόρφωση της νομικής φιλοσοφίας της Μπάρετ.

Πρώην μέλη της ίδιας θρησκευτικής ομάδας την έχουν χαρακτηρίσει «μυστικιστική» και «αίρεση» και πάνω απ’ όλα παραμένει ένα σκοτεινό κεφάλαιο συνυφασμένο με τη ζωή μιας ανερχόμενης δημόσιας λειτουργού.

Αντίθετα με τα υπόλοιπα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου που είναι απόφοιτοι του Χάρβαρντ και Γέιλ, η Μπάρετ πήρε το πτυχίο της από το καθολικό πανεπιστήμιο Notre Dame της Ιντιάνα.

Έχει επτά παιδιά, εκ των οποίων τα δύο είναι υιοθετημένα από την Αϊτή.

Έχει ταχθεί κατά της θανατικής ποινής, που θεωρεί ότι είναι αντίθετη στο καθολικό δόγμα. Παρόλα αυτά, έχει διαβεβαιώσει ότι η πίστη της δεν επηρεάζει τις δικαστικές της αποφάσεις.

Επίσης, σε άρθρο της έχει υποστηρίξει ότι η ζωή ξεκινάει από τη σύλληψη, γεγονός που πολλοί εκλαμβάνουν ως θέση κατά του δικαιώματος στις αμβλώσεις

Οι Δημοκρατικοί θεωρούν την Μπάρετ ως απειλή για τα κοινωνικά δικαιώματα και τις μειονότητες  και επί τούτου φέρνουν ως παράδειγμα το  άρθρο το οποίο δημοσίευσε η Μπάρετ κατά της απόφασης του δικαστή Τζον Ρόμπερτ, το 2012, εμβληματική απόφαση με την οποία  επέτρεψε  η συνέχιση λειτουργάις του Obamacare.

” Μην κρίνεται την Μπαρετ από τα πιστεύω της αλλά από τις ικανότητες της”  γράφει στον  βρετανικό Observer ο Κέναν Μάλικ και υπενθυμίζει την φράση του JFK: «Δεν είμαι ο Καθολικός υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα . Είμαι ο υποψήφιος Πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος που τυχαίνει να είναι Καθολικός » σχολίασε ο Τζον Φ Κένεντι στην προεδρική προεκλογική εκστρατεία του το 1960.

 Σύμφωνα με τον Βρετανό αρθρογράφο το πρόβλημα δεν είναι ότι η Μπάρετ είναι Καθολική  αλλά ότι έχει μικρή δικαστική εμπειρία, ενώ  η ελπίδα του Τραμπ ότι θα βοηθήσει στη διαμόρφωση της πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες, αποκαλύπτει  τον παραμορφωτικό ρόλο του ανώτατου δικαστηρίου στη δημοκρατία των ΗΠΑ.  “Ο διορισμός γράφει ο Μάλικ αποκαλύπτει επίσης τον μεταβαλλόμενο ρόλο του Καθολικισμού στη ζωή των ΗΠΑ. Είναι σήμερα ευκολότερο να είσαι καθολικός πολιτικός από ό, τι στην εποχή του Κένεντι. Όμως, οι Καθολικοί εξακολουθούν να καθορίζονται κυρίως από τις απόψεις τους σχετικά με την άμβλωση. Και ο υποψήφιος Πρόεδρος των Δημοκρατικών ο  ΤζοΜάιντεν είναι επίσης Καθολικός. Αντιτίθεται στην άμβλωση, αλλά υπερασπίζεται πολιτικά το πλήρες δικαίωμα των γυναικών να  χρησιμοποιούν την άμβλωση.”

 

Newsroom Αθήνα 984  

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα